Ortodokse trodser advarsler mod gudstjenester

I den russisk-ortodokse kirke fortsætter man med at modtage nadveren fra samme ske som resten af menigheden. Samtidig aflyser folkekirken, den katolske kirke i Danmark og flere moskéer gudstjenester og fredagsbønner

Ortodokse trodser advarsler mod gudstjenester
Foto: Leif Tuxen.

Danmark er lukket ned, lyder det fra statsministeriet. Og mens blandt andre folkekirken og flere moskéer i Danmark aflyser alle gudstjenester og fredagsbønner de næste 14 dage, ser det anderledes ud hos ortodokse menigheder.

Fortsætter I med at holde gudstjeneste på trods af Mette Frederiksens opfordring til, at trossamfund skal lukke ned?

”Vi lever et normalt liv som altid og fortsætter med vores gudstjenester som normalt. Vi har haft fugleinfluenza og svineinfluenza, og vi støtter ikke panik omkring denne virus. Selvfølgelig opfordrer vi folk til at følge de forholdsregler, der er almindelige ved influenzaepidemier. Herunder personlig hygiejne, ventilation af rum og så videre. Der er læger blandt vores menighedsmedlemmer, og vi konsulterer dem,” siger Sergij Plekhov.

Vil I fortsat afholde nadver?

”Ja, vi vil stadig holde nadver. Det er det vigtigste sakramente i kirken,” siger han.

Dermed lægger den russisk-ortodokse kirke sig på linje med den græsk-ortodokse kirke i Grækenland, som har mødt megen kritik for at nægte at aflyse gudstjenester. Også i Rusland nægter de ortodokse at give afkald på gudstjenester og nadverritualer. Det skyldes, at der er store forskelle på selve gudstjenestens betydning i den danske folkekirke og eksempelvis den russisk-ortodokse kirke, forklarer Christian Gottlieb, der er dr.theol. med speciale i ortodoks kristendom.

”Den russiske kirke har tidligere ytret tvivl om alvoren af coronavirussens udbredelse, men har ændret holdning. Kirken giver nu stærkt udtryk for situationens alvor og indskærper den største omhyggelighed med hygiejne i både kirker og klostre. Dette gælder for eksempel ikke mindst at rengøre de mange ikoner, som traditionelt kysses af mange kirkegængere og vigtigheden af at benytte individuelle drikkekrus i andre sammenhænge. Det er ’utilladeligt at tage let på situationen’, indskærpes det. Dette medfører dog ikke, at man opgiver den traditionelle skik med at uddele nadveren, der serveres som en slags grød af brødet smuldret i vinen på en fælles ske,” siger Christian Gottlieb.

Udtalelsen kommer i kølvandet på en meddelelse, som den russisk-ortodokse kirke udsendte fra et par dage siden, hvor den forklarer, at virus og sygdom ikke kan overføres gennem nadveren.

”Denne tiltro til at nadverens elementer er immune over for smitterisiko, samtidig med at man alligevel gør alt muligt andet for at forhindre spredning af smitten, kan forekomme overraskende og selvmodsigende, men synes dog at hænge godt sammen med den tiltro til undergørende ikoner, helgeners relikvier og hellige kilder, som også er udbredt i den ortodokse kirke.”

”Det ville mange protestanter nok opfatte som overtro, men det er dog nok ikke kun det. Måske er det også på en måde en afspejling af den ortodokse gudstjeneste, der i al sin ofte overdådige sanselighed opfattes som et udtryk for den himmelske lovprisning af Gud, et forsøg på at formidle et glimt af gudsriget, hvor intet ondt selvfølgelig findes,” forklarer Christian Gottlieb.

Det Islamiske Trossamfund og flere andre moskéer har oplyst, at fredagsbønnen indstilles fra og med i dag og indtil andet meddeles:

”Sundhedsrisikoen og beredskabet er øget som resultat af udbruddet af coronavirus, der har spredt sig til mange lande i verden, og vi, som et islamisk center, tager dette alvorligt, da vi også bekymrer os for vores medborgeres sundhed og sikkerhed. Baseret på profetens ord: ’En syg bør ikke være sammen med en rask’, samt ’Religion skal ikke medføre skade, og ingen bør gøre skade’,” skriver Det Islamiske Trossamfund på sin hjemmeside.

Den katolske kirke i Danmark aflyser nu alle offentlige gudstjenester og andre sammenkomster. På kirkens danske hjemmeside oplyser biskoppen, at det er meget smerteligt for det katolske samfund.

”At aflyse søndagsmessen er et alvorligt tiltag, fordi det drejer sig om noget livsvigtigt for os som katolikker. Dog skal vi også handle klogt og forsvarligt og også gerne solidarisk. Så smerteligt det end er, skal alle offentlige messer derfor aflyses indtil videre,” skriver bispedømmet på hjemmesiden for den katolske kirke i Danmark.

Helt konkret betyder det blandt andet, at katolikker ikke kan modtage nadver, der også kaldes kommunion, til messen, som de plejer. På kirkens hjemmeside oplyser biskoppen, at det under de givne omstændigheder ikke er en synd at blive væk fra søndagsmessen.

”Det er normalvis en synd ikke at deltage i søndagsmessen. Ikke en alvorlig synd. Biskoppen opfordrer til åndelig kommunion, hvor vi beder om at måtte blive forenet med Jesus,” siger Niels Engelbrecht.