Otte markante politiker-citater om folkekirken og kristendom

Folkekirken og kristendommen har gennem historien affødt skarpe kommentarer fra landets politikere. Kristeligt Dagblad har samlet en god håndfuld af de bedste - fra Grundtvig til Esben Lunde Larsen (V)

N.F.S. Grundtvig, (Foto: Scanpix), Ritt Bjerregaard (Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix) Lars Løkke Rasmussen (Foto: Kristine Kiilerich, Scanpix)
N.F.S. Grundtvig, (Foto: Scanpix), Ritt Bjerregaard (Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix) Lars Løkke Rasmussen (Foto: Kristine Kiilerich, Scanpix).

Folkekirken og kristendommen har i årevis været årsag til politisk debat, som har kastet markante bemærkninger af sig fra landets lovgivere.

Her bringes en række skarpe citater om folkekirken og kristendom fra danske politikere på både højre- og venstrefløjen gennem de sidste 165 år.

Digter, præst og politiker N.F.S. Grundtvig, 1851: 
”Navnet ’Folke-Kirke’ er den tommeste af alle Titler, naar Kirken ikke i det Hele tiltaler og tilfredsstiller Folke-Hjertet.”
 
Tidligere kirkeminister I.C. Christensen (V), 1901: 
”Vil man gøre folkekirken afholdt af dens medlemmer, da bør man (…) give dem indflydelse på styrelsen af folkekirkens sager, thi der igennem vækkes interesse og kærlighed for dem.”

Tidligere statsminister Thorvald Stauning (S), 1930’erne:
”Hold fred med de hellige, ellers er fanden løs.”

Tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard (S), 1990:
”Vorherre, Helligånden, Jesus og Jomfru Maria har altid rangeret i min bevidsthed på samme plan som nisser.”

Tidligere kirkeminister Tove Fergo (V), 2003, i sagen om sognepræst Thorkild Grosbøll, der ikke tror på en ”skabende og opretholdende Gud.":
”Selvfølgelig skal en præst i folkekirken tro på en treenig Gud.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), januar 2011:
”Jeg tror, at Grundtvig også i dag klart ville være imod, at man skulle skjule sin tro. Troen skal ikke skjules under en skæppe, men tages frem og sættes på en stage.”

Kirkeordfører Naser Khader (K), oktober 2013, i forbindelse med udgivelsen af bogen ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim”:
”Jeg har ideologisk været tilhænger af adskillelse af stat og kirke. Det er jeg ikke mere, for folkekirken er langt bedre end sit rygte. Men den får ikke megen anerkendelse. Danskerne burde bruge den langt mere, for den kan rigtig meget.”

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), januar 2015, om sognepræst Per Ramsdal, der afviste troen på Jesu fysiske opstandelse. 
”Jeg mener, at Per Ramsdal bryder det præsteløfte, som han har aflagt, når han frasiger sig kirkens bekendelsesgrundlag. Det svarer til, at en læge aflægger lægeløftet, men praktiserer aktiv dødshjælp i sin fritid. Eller at en jurist aflægger juristløftet, men er serieforbryder efter arbejdstid.”