Prøv avisen

Otte ud af ti nye bedemænd er kvinder

Kvinder strømmer ind i bedemandsbranchen. Inden for de seneste år har otte ud af ti nye medlemmer af sammenslutningen Danske Bedemænd været kvinder. Foto: .

Stadig flere kvinder arbejder som bedemænd. Udviklingen er et udtryk for, at de centrale arbejdsopgaver i dag omfatter omsorg og samtale

Kvinder strømmer ind i bedemandsbranchen. Inden for de seneste år har otte ud af ti nye medlemmer af sammenslutningen Danske Bedemænd været kvinder. Fortsætter tendensen, er kvinderne snart i flertal i branchen.

Det fortæller Axel Jørgensen som er business manager i Danske Bedemænd, der repræsenterer langt størstedelen af de danske bedemænd.

LÆS OGSÅ: "Jeg var fuldt bevidst om, at det skulle være en kvindelig bedemand"

Jeg anslår, at vi efterhånden nærmer os en fordeling på 40 procent kvindelige medlemmer og 60 procent mandlige, siger han.

Axel Jørgensen forklarer, at det er det store fokus på omsorg og pleje, som lokker kvinderne ind i branchen:

Kvinderne kommer ofte fra stillinger i plejesektoren såsom hjemme- eller sygeplejen, hvor de hjælper og yder omsorg for andre mennesker. Kvinder har ofte et større omsorgsgen, som gør dem velegnede i bedemandsbranchen. De gør et rigtig godt stykke arbejde ude blandt kunderne, blandt andet fordi de yder en stor omsorg og fokuserer på samtaler med de pårørende, siger han.

Naja May har i fire år arbejdet som bedemand i et større begravelsesfirma i København med både mandlige og kvindelige kolleger. Her mærkede hun en stigende efterspørgsel efter kvindelige bedemænd, hvilket har resulteret i, at hun sammen med en kvindelig kollega for kort tid siden åbnede sin egen bedemandsforretning under navnet Bededamerne.

Naja May fremhæver ligesom Axel Jørgensen, at efterspørgslen efter kvindelige bedemænd er affødt af kvinders kvalifikationer inden for omsorg og nærvær.

Bedemanden er typisk den allerførste, de pårørende har kontakt til efter et dødsfald. Vi skal hjælpe de pårørende med at italesætte deres afskedsønsker og derefter efterkomme de ønsker. Vi skal kunne rumme den sorg, de pårørende føler, og kunne guide dem i det økonomiske og praktiske omkring begravelsesceremonien. Den del af arbejdet er kvinderne gode til at klare, siger hun.

Da Naja May mener, at opgaverne i forbindelse med et dødsfald ligner de opgaver, der er forbundet med en fødsel, er hun begyndt at kalder sig Jordemoder Exit.

Fødsel og død er forbundet med store følelser, ritualer, etik og æstetik, overgange i livet, omhyggelighed, omsorg og nærvær. Alt sammen noget, kvinder er særligt gode til at håndtere, siger hun.

LÆS OGSÅ: "Jeg varfuldt bevidst om, at det skulle være en kvindelig bedemand"

Ved at fokusere på omsorg og samtale ønsker Naja May at gøre op med billedet af bedemanden som en kold mand, der kun er ude på at tjene penge på andres død.

Karen Sjørup, der er lektor i køn og arbejdsmarked på Roskilde Universitet, nævner også det stereotype billede af bedemanden som årsag til, at kvinderne får fodfæste i bedemandsbranchen.

I dag er hovedindholdet i bedemandsbranchen blevet arbejdet med omsorg og bearbejdelse af sorg, hvilket primært er inden for kvindernes ekspertiseområde, siger hun og tilføjer:

I de seneste år er kvinder begyndt at bevæge sig ind i nye faggrupper som lægefaget, offentlig administration og nu bedemandsbranchen, hvor de dækker de bløde ansvarsområder. Kvinderne foretrækker at kommunikere med klienter, patienter og pårørende og varetage en rådgivningsfunktion frem for tekniske arbejdsopgaver.