Prøv avisen

Overvågning kræver oplysning

I fremtiden kan vi blive overvåget overalt. Det skal vi lære at håndtere

Du kan blive sporet via din mobiltelefon. Du bliver registreret, når du hæver penge. Din chef kan gå ind og læse din elektroniske post. Og du bliver filmet, når du handler ind i Brugsen. Vi lever med andre ord i et overvågningssamfund.

Men er det et problem, og vil din chef overhovedet gå ind og læse dine mails?

- Jeg oplever, at der i samfundet er en bred accept af den overvågning, som foregår. Folk opfatter det nærmere som en tryghed, siger Kim Munch Lendal fra Dansk Handel & Service.

- Men det kræver selvfølgelig, at det bliver håndteret på den rigtige måde. Alt kan jo snart lade sig gøre i forhold til teknologien. Men det vigtigste er, at man fra virksomhedsledelsen går i dialog med de ansatte, når man indfører mere overvågning. De ansatte skal kende deres rettigheder, siger Kim Munch Lendal.

Overvågning var emne for diskussionen, da HK/Handel i går havde indbudt til konference på Christiansborg. Formand for HK/Handel, Jørgen Hoppe, mener, at det er på tide, at man stopper op og tager stilling til, hvor meget overvågning man vil acceptere.

- Teknologien kommer, udvikler sig, vi vænner os til den, og så accepterer vi bare mere og mere overvågning. I HK/Handel mener vi, at der fokuseres for lidt på de negative sider ved den øgede overvågning. Den personlige integritet er i fare, siger Jørgen Hoppe, hvorefter han fortalte en historie fra et overvågningssamfund.

Når man forlader sit hjem om morgenen, kan man blive filmet af det kamera, som man selv har sat op for at sikre sig mod indbrud. Travlhed på vejen gør, at man bliver foreviget af en fotofælde. På arbejdspladsen holder chefen øje med dig over computeren, via nøglekort eller ved hjælp af et skjult kamera. Efter arbejde bliver man både registreret i banken, på tankstationen og over sin mobiltelefon. Og endelig kan man smile til et web-kamera - og verden - nede i børnenes daginstitution.

- Jeg mener, at HK ser spøgelser, siger Thomas Lausten fra Antech, som producerer overvågningsudstyr.

- Debatten er fin at tage, men de skrækkampagner, som Jørgen Hoppe kommer med, hjælper ikke. Det er netop en samfundsmæssig debat og mere information, der kan gøre, at vi undgår angsten for Big Brother, siger Thomas Lausten, som dog understreger, at der findes brodne kar overalt.

/ritzau/