Pacifistisk biskop valgt til toppost i England

61-årige Stephen Cottrell tager med markante holdninger over efter den karismatiske John Sentamu som ærkebiskop af York

I december blev Stephen Cottrell valgt som ny ærkebiskop af York, når den nuværende træder tilbage i juni i år. – Foto: Danny Lawson/PA Images/Ritzau Scanpix.
I december blev Stephen Cottrell valgt som ny ærkebiskop af York, når den nuværende træder tilbage i juni i år. – Foto: Danny Lawson/PA Images/Ritzau Scanpix.

Kirkegængerne i York Minister – domkirken i nordengelske York – skal vænne sig til en ny stil fra 2020.

Den markante, men også ret konservative John Sentamu træder i juni tilbage efter at have siddet på posten som ærkebiskop siden 2005. Med rødder i det nuværende Uganda, hvorfra han flygtede fra diktatoren Idi Amin, bragte han en meget karismatisk og afrikansk inspireret stil ind i toppen af den ellers meget traditionelle engelske statskirke.

Men her senere i det nye år indtager den 61-årige Stephen Cottrell posten som nummer to i toppen af Church of England, hvor ærkebiskoppen af Canterbury Justin Welby er den første blandt ligemænd.

Stephen Cottrell er i dag biskop af Chelmsford, en af de store byer i Essex øst for London, og han hører til på den liberale – hvis ikke deciderede venstrefløj – i kirken. Så sent som april i år nægtede han at deltage i en gudstjeneste i Westminster Abbey, som markerede de mange mennesker i flåden, der igennem 50 år har være en del af Trident, som er navnet på det britiske atomprogram.

”Det er umuligt ikke også at se sådan en gudstjeneste som en fejring af selve de våben,” sagde han dengang.

Da Stephen Cottrell blev præsenteret som ny ærkebiskop på et pressemøde i ugen op til jul, lagde han selv vægt på, at han er en mand af folket, hvilket også skal forstås på den måde, at han ikke, som over halvdelen af bispekollegiet – herunder også ærkebiskop Justin Welby – har gået på dyre privatskoler efterfulgt af de bedste universiteter i primært Oxford og Cambridge.

I stedet var hans skolegang på kommuneskolen i barndomsbyen Leigh-on-Sea – en mindre by ved Themsens udmunding. Hans videre uddannelse skete på Polytechnic of Central London – en skole, der var mere praktisk orienteret end de respekterede universiteter.

”Jeg er bevidst om, at når jeg er i selskab med mine kære brødre og søstre blandt biskopperne, så er min uddannelse meget anderledes end deres. Til tider, for at være helt ærlig, så føler jeg mig en smule udstillet, for jeg har ikke den bagage, som de har. Men generelt finder jeg, at det er en fordel,” siger han ifølge avisen The Times.

Et andet emne, som Stephen Cottrell ofte har udtalt sig om, er spørgsmålet om homoseksuelle i Church of England. Han har understreget, at ingen skal føle sig ekskluderet fra kirken.

”Homofobi hører ingen steder hjemme i kirken, og alle, uanset deres seksuelle orientering, hører hjemme i vores kirke,” siger han til avisen The Guardian.

Stephen Cottrell er gift med hustruen Rebecca, og parret har tre børn.