Prøv avisen

"Pagten" er ikke fuldfed Grundtvig-ortodoksi

Jørgen Carlsen forventer, at selv den onde isheks, Iselin, bliver tøet op. Men det ser godt nok ikke sådan ud på billedet, hvor hun igen har knust issten og iser en nisse. -- Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

DR's julekalender fænger fra første færd, mener højskoleforstander Jørgen Carlsen

De fleste gyser, når isheksen Iselin iser en nisse. Også de voksne. DR's julekalender "Pagten" er ikke for sarte sjæle. Her er magi og mobning for alle licenspengene.

Det er nu ikke en alders-rating af julekalenderen, Kristeligt Dagblad er ude i. Men en højskoleforstanders vurdering af, hvilken Grundtvig der træder frem hver aften klokken 19.30 frem til den 24. december.

Jørgen Carlsen, højskoleforstander på Testrup Højskole, som blev grundlagt som grundtvigsk i 1866 har set de første 13 afsnit.

Og er begejstret.

– Man kan ikke stille med den fuldfede Grundtvig-ortodoksi i en julekalender. Selvfølgelig må der botaniseres, siger han.

Jørgen Carlsen finder ikke meget N.F.S. Grundtvig som person i julekalenderen ud over forudsætningen for Pagten – at den blev skabt under salmedigterens ophold i Thyregod og indgået med nissen Saia – og når han nævnes i forbindelse med julesalmerne, sangen "Hvad er det min Marie" og kæmpedigtet "Kristenhedens Syvstjerne".

– Til gengæld er der en underliggende grundtvigianisme hele vejen igennem. "Pagten" insisterer på, at man skal stå ved sig selv som det enestestående guddommelige eksperiment, man er. Hvis jeg nu skal blive højtravende, siger han.

Det har menneske-hovedrollen Malte svært ved. Det gælder også, ifølge Carlsen, flere andre af figurerne.

– Den lille helt Malte spilles netop som den feje, lidt svigtende type. Blandt andet over for Viji, som han ikke hjælper, selvom han har mulighed for det. Men han udvikler langsomt og undvigende et heltemod. Han er ingen Holger Danske, men man skal også starte nedefra for at blive ophøjet.

Jørgen Carlsen peger også på et andet punkt, som "Pagten" illustrerer strålende: at intet menneske er, som man tror, det er. Vi er alle mere, end vi viser os som.

– For eksempel har Rune, den ondsindede mobber, jo også sit at kæmpe med. Han lever i ufred med verden, fordi han lever i ufred med sig selv. Han tør ikke åbne for kærlighedsvarmen, som også er et tydeligt grundtvigsk motiv.

Jørgen Carlsen mener også, at selv den onde Iselin er taget ud af Grundtvigs "Nyaarsmorgen".

– Formuleringen "lys uden varme" kunne godt være Iselin. Da Grundtvig skrev det, betragtede han også sig selv som en lidt kuldslået, forfrossen eksistens med for meget hjerne og for lidt hjerte. Det ændrede sig, og mon ikke også Iselin bliver tøet ud af sit frossede tidselgemyt og får en fuldtidseksistens som nissen Aris, håber Jørgen Carlsen.

Det sidste ord er, mener Jørgen Carlsen, ikke sagt om nogle af de mange medvirkende, og det giver håb.

– Det skulle ikke undre mig, om Rune bliver endnu bedre. Når han nu kan se nisser, er der vel grænser for, hvor infamt han kan opføre sig.

Hvorfor nogle kan se nisser og andre ikke, forklarer Jørgen Carlsen med, at man i overført forstand kan se nisser, hvis man har evnen til at se tilværelsens underforståede under.

– De tre vise mænd så jo nisser i den forstand, at de kunne se Jesus som andet og mere end blot et spædbarn, der lignede alle andre spædbørn. De kunne se gudsbarnet og den nye dagsorden for hele verden. I det helt almindelige er også det ualmindelige på færde.

Jørgen Carlsen er glad for, at DR ikke valgte en historisk julekalender om Grundtvig. Så var det efter hans mening blevet til friluftsteater.

– Nu har de i stedet placeret Grundtvigs tanker midt i børns liv med aktuelle og prekære problemstillinger som for eksempel mobning. Det afgørende er ikke at presse en historisk lektie ned over børnene, men at der er liv i kludene. Grundtvig selv sagde jo også, at han hellere talte med levende røvere end med døde helgener.

Og DR har, ifølge Jørgen Carlsen, med "Pagten" skabt en blanding af David Lynch, Harry Potter og lidt mytologi.

– Det er spændende, fordi man møder alle moralske koordinater: skyld og skam, løgn og sandhed, mod og fejhed, tillid og svigt. Og de gnistrer og lever.

Jørgen Carlsen tror dog ikke, at børn og unge vil strømme til foredrag om Grundtvig på grund af "Pagten".

– Men de vil nok have lært noget om nødvendigheden af fællesskab med andre mennesker.

Og så slutter interviewet med en fælles erfaring fra mange, mange julekalendere om, at det ender godt. Og det undrende spørgsmål om, hvorfor Maltes søde søster ikke kan se nisser.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk