Palæstinensisk præst fjernet fra dansk festshow

Oprindelig skulle den palæstinensiske præst Mitri Raheb have talt ved festarrangementet Det Himmelske Show i Jyske Bank Boxen i Herning. Men arrangørerne fik kolde fødder og aflyste

Ærgerligt, kikset og uprofessionelt, lyder kritikken af arrangørerne af Det Himmelske Show i Herning, der tog palæstinensisk præst af programmet.
Ærgerligt, kikset og uprofessionelt, lyder kritikken af arrangørerne af Det Himmelske Show i Herning, der tog palæstinensisk præst af programmet. . Foto: Faith Rowold.

Han var et af de store udenlandske kirkenavne, der var blev fløjet til Danmark i forbindelse med kirkefestivalen Himmelske Dage i Kristi himmelfartsferien. Den lutherske præst fra Betlehem på Vestbredden Mitri Raheb har vundet flere priser og er blevet internationalt kendt i kirkelige kredse for sin særlige palæstinensiske befrielsesteologi, der retter en hård kritik mod Israel. Ved Himmelske Dage skulle han blandt andet have deltaget ved det store festarrangement ”Det Himmelske Show” i Jyske Bank Boxen med cirka 6400 deltagere. Men da det kom til stykket, fik han alligevel ikke lov at tale ved festen.

Tilbage står en uforstående Vita Andreasen, der er formand for den danske forening Betlehems Venner. De var oprindelig blevet spurgt af arrangørerne af Himmelske Dage, om de kunne bede Mitri Raheb bidrage med et kort indslag på scenen i Jyske Bank Boxen. En lille uges tid inden showet blev de dog ringet op igen.

”Vi fik at vide, at de desværre blev nødt til at tage ham af programmet af hensyn til ’baglandet’, fordi han var for kontroversiel,” siger Vita Andreasen.

Hun ærgrer sig over beslutningen.

”Det var både kikset og uprofessionelt. Det var jo arrangørerne, der tog kontakt til os for at få ham på programmet – ikke omvendt. Hvis der ikke er plads til, at en så skarp og klog person som han kan have et indslag, gør man hele arrangementet tandløst og blodfattigt. Her var der virkelig mulighed for at få en trosmæssig kant,” siger hun.

Vita Andreasen tilføjer, at hun dog glæder sig over, at Mitri Raheb stadig fik mulighed for at tale ved en række andre workshops og møder under festivalen, hvor der sammenlagt ifølge hende var op mod 900 personer, der hørte ham.

Op til Himmelske Dage havde udsigten til den israelkritiske præsts deltagelse ført til adskillige vrede indlæg fra blandt andet den kristne bevægelse Ordet og Israel, det teologisk konservative Evangelisk Luthersk Netværk samt Med Israel for Fred, der arbejder for at skabe større sympati for Israel. For eksempel skrev tidligere formand for Ordet og Israel Jan Frost i en kommentar på foreningens hjemmeside:

”På trods af en strøm af fromme ord er der ikke meget himmelsk over det, Mitri Raheb kommer med. Men det afholder altså ikke arrangørerne af Himmelske Dage fra at invitere ham.”

Jan Frost henviser til det israelske Simon Wiesenthal Center, der har kritiseret Mitri Raheb i stærke vendinger, ligesom han jævnligt er blevet beskyldt for at være både antisemitisk og racistisk i israelske medier.

Det er først og fremmest Mitri Rahebs hårde kritik af Israel og den israelske besættelse af Vestbredden, der vækker forargelse. En af hans hovedpointer er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem nutidens Israel og israelere og det Israel, man kan læse om i Bibelen. Hvis man skal trække en slægtslinje tilbage til datidens Israel, vil det være mere korrekt at sige, at Jesus og nutidens palæstinensere er beslægtede, lyder hans påstand.

En af de danskere, der har beskæftiget sig indgående med Mitri Raheb, er teologiprofessor ved Aarhus Universitet Peter Lodberg. Han ville gerne have set ham optræde ved arrangementet i Jyske Bank Boxen.

”Jeg synes, at han er en vigtig røst, som vi er nødt til at lytte til. Den kan nok opleves kontroversiel af nogle, men det er måske, fordi han rammer plet og siger noget, vi ikke bryder os om at høre,” siger han.

Peter Lodberg tilføjer, at det er hans oplevelse, at Mitri Raheb især vækker forargelse i de frikirkelige miljøer og de dele af den kirkelige højrefløj, hvor man abonnerer på en teologi om, at Israel i dag er opfyldelsen af Guds profetier om, at jøderne skal have deres eget land.

Det var oprindelig Viborg- biskoppen Henrik Stubkjær, der fik idéen til, at Mitri Raheb skulle medvirke i Jyske Bank Boxen. Planen var, at Henriks Stubkjær skulle interviewe Mitri Raheb i et par minutter på scenen om vigtigheden af uddannelse. Henrik Stubkjær, der selv har været med til at arrangere Himmelske Dage, tvivler på, at aflysningen udelukkende skyldes, at Mitri Raheb var for kontroversiel.

”Jeg tror, der har været flere årsager. Der var også danskere, der blev taget af programmet, fordi det var blevet for langt. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at Mitri Raheb havde deltaget i Jyske Bank Boxen, men jeg glæder mig først og fremmest over, at han fik mere taletid på hele festivalen, end han har fået på nogen af de andre års kirkedage,” siger han.

Kristeligt Dagblad har spurgt Lars Bo Olesen, næstformand for lokalkomitéen, der arrangerede Himmelske Dage, hvorfor Mitri Raheb blev taget af programmet til den store fælleskirkelige fest, og hvorfor Betlehems Venner fik at vide, at han var for kontroversiel. Lars Bo Olesen svarer i en mail, at programmet blev justeret indtil sidste øjeblik.

”Jeg har over for Betlehems Venner undskyldt for processen bag aflysningen, og der er taget initiativ til en forhåbentlig god og konstruktiv dialog. De elementer, der endte med at indgå i showet, var sammensat ud fra en vurdering af, hvad der var både folkeligt og samlende for det brede kirkelige bagland bag Himmelske Dage.”