Prøv avisen

Pave-bog blev præsenteret af komiker

Den italienske skuespiller Roberto Benigni var i hopla under præsentationen af pave Frans' bog om barmhjertighed, som fandt sted i Rom i går. Foto: LaPresse/Stefano Costantino/Scanpix

En kardinal, en underholdende skuespiller og en straffefange introducerede i går pave Frans' nye udgivelse om barmhjertighed

Der er allerede udkommet stribevis af bøger om pave Frans i de knap tre år, han har siddet på posten, men nu er den første, som han selv har lagt navn til, på gaden. Den har titlen ”Guds navn er barmhjertighed” og blev præsenteret i Rom i går.

Udgivelsen er en samtale om især tilgivelse og barmhjertighed mellem paven og journalisten Andrea Torni-elli, der er dagbladet La Stampas Vatikan-korrespondent og en af de fremmeste eksperter i pavestatens forhold. Et af pavens budskaber er, at den katolske kirke skal have åbne arme og være tilgivende frem for fordømmende.

Præsentationen blev en fornøjelig begivenhed, fordi den italienske komiker og skuespiller Roberto Benigni, der er verdenskendt for filmen ”Livet er smukt”, var blandt talerne. ”Da jeg var lille, spurgte de, hvad jeg ville være. Pave, svarede jeg, men så lo de alle sammen, og så tænkte jeg, at jeg hellere måtte blive komiker,” lagde oscarvinderen ud til forsamlingens jubel.

Ud over Benigni var også pavens tætteste samarbejdspartner, Vatikanets statssekretær, Pietro Parolin, til stede sammen med blandt andre Vatikanets talsmand, fader Federico Lombardi, og en indsat fra et fængsel i Padova, Zhang Agostino Jianqing. Han er en kinesisk indvandrer, der er blevet kristen, efter han fik en dom på 20 års fængsel, og han talte om, hvordan han har mødt barmhjertighed, der har hjulpet ham til at tro på, at han har en fremtid.

”Det er kun denne pave, der kan finde på at præsentere sin bog ved at samle både en kardinal (Parolin, red.), en straffefange og en toscansk komiker,” erklærede Benigni til forsamlingens jubel. Pave Frans fik overrakt et eksemplar af bogen ved en privat sammenkomst i mandags, hvor også Benigni var til stede.

”Jeg sagde straks ja, da de ringede fra pavens kontor. Jeg tropper op som schweizergarder eller chauffør i pavemobilen. Jeg er parat til at gøre alt for denne pave,” sagde komikeren, som mener, at pave Frans ”er den største mand i verden. Jeg er vild med ham, han er fantastisk, stor, ydmyg og revolutionerende. Og han er selv så fuld af barmhjertighed. Det er hjertet i hans ministerium”, lovpriste Benigni.

Federico Lombardi var inde på det samme, da han sagde, at barmhjertighed nok må siges at være ”temaet” for Bergoglios pontifikat, mens kardinal Pietro Parolin mente, at paven i bogen ”åbner sit hjerte for os”, så hvis man venter sig afsløringer, vil man blive skuffet, sagde han. I stedet tager paven ”læseren i hånden” for at forklare og vise ”det store mysterium, som Guds barmhjertighed er”.

I et afsnit i bogen taler paven om forskellen på syndere, som han mener, at vi alle er, og de ”korrupte”, hvor synden ”bliver ophøjet til et system, til en måde at leve på”. For pave Frans er korrupte mennesker de personer, ”som forarges over dem, der stjæler pengepunge og klager over manglen på sikkerhed i gaderne og så selv snyder i skat”, og han harcelerer over ”dem, der måske går i kirke hver søndag, men ikke har problemer med at udnytte deres egen position og lade sig bestikke”.

”Frans trækker kirken i retning mod den ægte kristendom, og han gør det gennem barmhjertighed, og det er ikke kun religiøst, men også socialt og politisk. I en verden med frygt og had og fordømmelse vil pave Frans barmhjertigheden,” erklærede komikeren, der fik den ellers meget sjældent fjernsynskiggende pave til at se tv sidste år, da han fem aftenener i træk fortalte italienerne - og altså også paven - om De Ti Bud. Og senere blev citeret af det katolske overhoved i en prædiken på Peterspladsen.