Pave Frans blev hyldet som en stjerne ved katolsk messe i Malmø

Tusindvis af katolikker jublede over mødet med pave Frans, som holdt messe på fodboldstation i Malmø inden hjemrejsen. Han rettede igen opmærksomheden på fællesskab mellem lutheranere og katolikker

”Papa Francisco, Papa Francisco, Papa Francisco,” lød det taktfast fra de omkring 15.000 tilskuere fra hele verden, der var samlet til katolsk messe på Swedbank Stadion.
”Papa Francisco, Papa Francisco, Papa Francisco,” lød det taktfast fra de omkring 15.000 tilskuere fra hele verden, der var samlet til katolsk messe på Swedbank Stadion. . Foto: Andrew Medichini/AP/Polfoto.

Græsset på banen var kortklippet, der hang flag rundt omkring på stadion, og deltagerne var spændte. De råbte og klappede taktfast, og vidste man ikke bedre, ville man tro, at en topkamp i bedste svenske række var undervejs.

Pave Frans’ besøg på andendagen af sit ophold i Sverige foregik på Swedbank Stadion i Malmø, der normalt huser Malmø FF’s fodboldhold. Men i dag var fodbold byttet ud med religion, og paven fik igen markeret sit ønske om at slutte en kirkelig strid, som har stået på i århundreder:

Spørgsmålet om fællesskab mellem kristne.

Forventningen og begejstringen på Swedbank Stadion var mindst lige så stor som til en stor fodboldkamp.

”Papa Francisco, Papa Francisco, Papa Francisco,” lød det taktfast fra de omkring 15.000 tilskuere fra hele verden, der var samlet til katolsk messe på Swedbank Stadion.

Og da pave Frans kørte ud på grønsværen i sin pavemobil, brød jubelen løs. Tilskuere hujede og tog billeder, og pave Frans stoppede flere gange pavemobilen for at velsigne små børn med et kys på kinden og for at tage folk i hånden. Omkring midterlinjen på stadion trådte han ud fra sit lille køretøj og modtog folkets hyldest i omkring ti minutter. Han kyssede flere små børn i flyverdragter, som hang i deres forældres arme, ligesom han omfavnede og kyssede handicappede, der sad helt ud til paven på græsset. Pave Frans benyttede selve prædikenen til igen at erklære sit ønske om et forstærket fællesskab mellem katolikker og lutheranere:

”Velsignet er de, der beskytter os og bekymrer sig for vores fælles hjem. Velsignet er de, der giver afkald på deres egen komfort for at hjælpe andre. Velsignet er de, der beder og arbejder for fuldt fællesskab mellem kristne (pavens engelske ordvalg er her ’full communion’, red),” sagde pave Frans.

DOKUMENTATION: LÆS PAVE FRANS' PRÆDIKEN HER (VIA SIGNUM, KATOLSK HJEMMESIDE)

Derudover nævnte han to svenske helgeninder, nykårede Elisabeth Hesselblad (1870-1957) og den hellige Birgitta fra 1300-tallet, som eksempler på kvinder, der har haft samme mission som ham selv her i Sverige: At forene alle kristne trods teologiske uenigheder.

”De bad og arbejdede for at skabe enhed og fællesskab mellem kristne. Et meget sigende bevis på det er, at vi her i jeres land, der er præget af sameksistens mellem ganske forskellige mennesker, i fællesskab mindes 500-året for Reformationen,” sagde paven blandt andet med henvisning til den fælles Luther-markering, der havde bragt ham til Lund og Malmø.

For en dansk-italiensk familie bestående af Giuseppe, Daniella og 2-årige Andrea fra Holbæk i Nordvestsjælland var det ikke spørgsmål om teologiske uenigheder eller økumeni, der havde fået dem til at køre til Malmø og Swedbank Arena. Daniella har blot altid ønsket at se paven, og da hun er døbt og konfirmeret i den danske kirke i Argentina, er hun særligt stolt af, at Pave Frans er fra Argentina.

At se paven skuffede da heller ikke:

”Det er meget dejligt, og det er meget emotionelt,” sagde Daniella.

Imens gik præster fra den katolske kirke i Sverige rundt på tribunerne og uddelte nadverbrød og velsignede de mange katolikker.

Pave Frans og hans store følge fløj tilbage mod Vatikanet klokken 12.45 og afsluttede dermed det første pavebesøg i Skandinavien siden 1989.