Pave Frans indleder barmhjertighedens år

I dag åbner pave Frans den hellige dør i Peterskirken som begyndelsen på et ekstraordinært jubelår med fokus på barmhjertigheden

Katolikker på Peterspladsen jubler over pave Frans, der holdt bøn i søndags. -
Katolikker på Peterspladsen jubler over pave Frans, der holdt bøn i søndags. - . Foto: Guiseppe Ciccia/NurPhoto/Scanpix.

”Kirken må altid holde sine døre åbne, så ingen er udelukket fra Guds barmhjertighed.”

Sådan lød det i marts, da pave Frans annoncerede et ekstraordinært jubelår. Det fik navnet Barmhjertighedens år og begynder i dag, hvor den hellige dør i Peterskirken åbnes på vid gab for pilgrimme.

At det hellige år netop dedikeres barmhjertigheden, er ingen overraskelse. Det stemmer godt overens med pavens selvforståelse, mener professor i teologi Peter Lodberg.

”Pave Frans ser kirken som barmhjertighedens sted, hvor fattige og udsatte kan søge tilflugt, når de føler sig undertrykt og forfulgt. Han har forståelse for, at der kan være udfordringer forbundet med at leve i en moderne verden, som er ualmindelig hård og kynisk,” siger Peter Lodberg.

Men det er ikke en gratis omgang at dedikere et år til barmhjertighed. Med den inkluderende og favnende tilgang fra pave Frans følger visse forpligtelser, forklarer Peter Lodberg, der har beskæftiget sig indgående med forholdet mellem protestanter og katolikker.

”Det kan blive et problem i det øjeblik, hvor der ikke længere er overensstemmelse mellem holdninger og handlinger. Hvis der ikke er konkrete tiltag bag ordene, mister folk tålmodigheden, hvilket man har set for nylig. Han har slået sig op på sin åbenhed, og samtidig forsøger han at forhindre ting i at komme frem,” siger Peter Lodberg med henvisning til den retssag, som Vatikanet kører mod to italienske journalister, der har offentliggjort hemmelige dokumenter.

Det er ikke kun den hellige dør i Vatikanet, som skal åbnes i løbet af det hellige år. Pave Frans har opfordret alle bispedømmer rundt om i verden til at åbne deres ”barmhjertighedsdør”.

I den katolske kirke i Danmark har man taget opfordringen til sig og arrangeret en jubelårsvalfart til Sankt Albani Kirke i Odense i slutningen af februar, og der arbejdes yderligere på en pilgrimsfærd til enten Rom eller Polen. Men barmhjertighedens år skal ikke kun komme til udtryk i enkeltbegivenheder. Derfor har man blandt andet genoptrykt billige eksemplarer af bogen ”Den barmhjertige far” af den hollandske forfatter Henri Nouwen, som menighederne kan bestille, og lavet bannere, som skal hænges op rundt omkring hos menighederne.

Det fortæller Kaare Nielsen, som er ansvarlig for de pavelige missionsværker i den katolske kirke i Danmark.

”Det handler om at visualisere det og få folk til at forstå, hvordan man kan være barmhjertig på en helt almindelig onsdag eller torsdag. Vi har fået en kultur, hvor alt handler om noget for noget. Jeg håber, at de her tiltag kan få det til at handle om 'nåde for noget' i stedet,” siger Kaare Nielsen, som fortæller, at hvis jubelåret virkelig skal rykke noget, så kræver det, at menighederne omsætter pavens opfordringer til handlinger.

Der er åbningsmesse i anledning af begyndelsen på barmhjertighedens år i dag klokken 17.00 i Sankt Ansgar-domkirken i København.