Prøv avisen

Paven anklages for forbrydelser mod menneskeheden

Den katolske kirkes håndtering af overgreb mod børn fører nu til formel klage til Den Internationale Straffedomstol ICC Foto: STRINGERITALY Denmark

Den katolske kirkes håndtering af overgreb mod børn fører nu til formel klage til Den Internationale Straffedomstol ICC

En række ofre for overgreb, begået af præster i den katolske kirke, vil nu have pave Benedikt XVI dømt for forbrydelser mod menneskeheden.

I en formel henvendelse til Den Internationale Straffedomstol har en gruppe amerikanske klagere opfordret domstolen til at rejse tiltale mod henholdsvis paven, Vatikanets statssekretær samt yderligere to højtplacerede embedsmænd i Vatikanet.

DOKUMENTATION:  Se anklagen mod paven (på engelsk)

Henvendelsen er udarbejdet af den amerikanske organisation Center for Constitutional Rights - Center for forfatningsmæssige rettigheder - og begrunder ønsket en tiltale med, at de fire katolske ledere ikke kun har forsømt at gribe ind, men selv har været involveret i at skjule de seksuelle overgreb begået mod børn af katolske præster i flere lande.

Det amerikanske center begrunder selv anklagen med, at paven er den øverstansvarlige for den stærkt kritiserede håndtering af de mange sager og anklager om overgreb, begået af katolske præster.

"Formålet med henvendelsen er at se dette fra et højere niveau. Hvis du zoomer ud, kan du se at man har håndteret det på samme måde: Folk, der taler om overgrebene, bliver straffet, mens Vatikanet selv har nægtet at samarbejde med politimyndighederne. Du ser en beskyttelse af præster, som får lov at blive i kirken og på grund af disse beslutninger bliver andre børn efterfølgende voldtaget og seksuelt krænket", siger Pam Speer, menneskerettighedsadvokat ved Center for Constitutional Rights ifølge den britiske avis The Guardian.

Vatikanet har endnu ikke reageret på klagen, men fra den amerikanske katolske liga, Catholic League, beskriver formanden Bill Donohue klagen som en smædekampagne og benævner samtidig Center for Constitutional Rights som den mest yderligtgående lovlige venstreorienterede organisation i landet.

Donohue påpeger samtidig, at Vatikanet ikke er medlem af Den Internationale Straffedomstol, hvilket gør det vanskeligt at rejse en eventuel sag.