Prøv avisen

- Paven bør fjerne sit kors ved Grædemuren

Rabbiner Shmuel Rabinovitch synes, at paven bør lade det kors, han ellers altid bærer, blive hjemme, når han skal røre ved Grædemuren. - Foto: Alessandro Bianchi Denmark

Den israelske rabbiner med ansvar for Grædemuren i Jerusalem mener, at paven bør fjerne sit kors, når han skal besøge stedet i maj

Når pave Benedikt XVI kommer til Israel i maj og i den forbindelse også aflægger Jerusalems store jødiske helligdom, Grædemuren, et besøg, vil det ikke være på sin plads at den katolske kirkes overhoved bærer et kors om halsen.

Det mener i hvert fald rabbiner Shmuel Rabinovitch, der er ansvarlig for opsynet med Grædemuren og skal møde paven den 12. maj efter dennes møde med muslimske ledere i Klippemoskéen på selve Tempelbjerget.

Han synes, at paven bør lade det kors, han ellers altid bærer, blive hjemme, når han skal røre ved Grædemuren.

- Min holdning er, at det ikke er passende at besøge Grædemuren med religiøse symboler, og det omfatter også kors. Jeg har det på nøjagtig samme måde med en jøde, der med religiøse jødiske symboler besøger en kirke, siger Shmuel Rabinovitch.

Intet krav til Johannes Paul
Den israelske rabbiner siger til dagbladet Jerusalem Post, at han har i sinde at tage emnet op med pavens rådgivere i de kommende dage.

Som et foreløbigt svar siger pavens mediekoordinator, Wadie Abunassar, at han ikke kan forestille sig, at paven vil aflægge sig sit kors på noget som helst tidspunkt under besøget i Israel.

Under den tidligere pave Johannes Paul II's besøg ved Grædemuren i 2000 var der intet krav om, at han skulle fjerne sit kors, og på mange af de billeder, der blev taget, ses han bede ved Grædemuren med et stort guldkors om halsen.

Har tidligere nægtet
Trods det forlanger Shmuel Rabinovitch, der tidligere har nægtet kristne overhoveder at besøge Grædemuren med kors om halsen, stadig, at Benedikt XVI lader korset blive hjemme.

Den israelske rabbiner modsætter sig også de strenge sikkerhedskrav, der stilles til pavens besøg, fordi det vil betyde, at religiøse jøder ikke vil være i stand til at komme frem til Grædemuren i et par timer før og efter pavens besøg.