Paven bag Vatikanets modstand mod Tyrkiet i EU

Et muslimsk land som Tyrkiet skal ikke med i EU, mente paven. Det afslører WikiLeaks' dokumenter.

Pave Benedikt XVI stod ifølge Wikileaks oplysninger bag Vatikanets modstand mod Tyrkiets EU-medlemsskab.
Pave Benedikt XVI stod ifølge Wikileaks oplysninger bag Vatikanets modstand mod Tyrkiets EU-medlemsskab. . Foto: .

Med Pave Benedikt XVI's tiltræden slog Vatikanet ind på en markant hårdere kurs mod Tyrkisk EU-medlemsskab.

Det fastslår hemmeligtstemplede dokumenter, som er blevet sendt fra den amerikanske ambassade til Pavestolen i Rom. Dokumenter, som nu er blevet offentliggjort af WikiLeaks, som er en hjemmeside, der lækker hemmeligholdte indberetninger fra amerikanske ambassader over hele verden.

Tilbage i 2004 talte kardinal Ratzinger, den nuværende Pave Benedikt XVI, imod at lade Tyrkiet blive optaget i EU, selvom man fra Vatikanets side på det tidspunkt ikke officielt havde taget stilling til spørgsmålet.

Vatikanets fungerende udenrigsminister Monsignor Pietro Parolin sendte et brev tilbage til den amerikanske ambassade for at slå fast, at udtalelserne alene var et udtryk for kardinal Ratzingers holdning og dermed ikke Vatikanets samlede synspunkt.

Men siden da er tonen blevet en anden, og den afstand udenrigsminister Monsignor Pietro Parolin tog fra Ratzingers udtalelser blev i stedet til en tilslutning, da kardinal Ratzinger i 2005 blev udnævnt til Pave Benedikt XVI.

Hverken paven eller Vatikanet har direkte bakket op om en optagelse af Tyrkiet i EU, sagde Monsignor Pietro Parolin til den amerikanske diplomat, skriver den engelske avis The Guardian. Og Monsignor Pietro Parolin tilføjer:

En stor frygt er, at Tyrkiet bliver en del af EU uden at have gjort de nødvendige fremskridt i forhold til religionsfrihed.

Afsløringen af dokumenterne viser også, at Vatikanet på en række andre områder har forsøgt at få indflydelse på både europæiske og internationale politiske sager. Ønsket er at få de kristne rødder stadfæstet i EU.

LÆS OGSÅ: Paven ønsker fuld anerkendelse af katolikker i Tyrkiet
LÆS OGSÅ: Pavens tyrkiske balancegang