Prøv avisen

Paven beskyldes for kætteri

Selvom paven er blevet formelt og offentligt irettesat, har han endnu ikke svaret på kritikken. Foto: Andrew Medichini/AP/ritzau

Katolske præster og akademikere fra 20 lande kritiserer pave Frans, efter at han har udtrykt villighed til at lade katolikker, der har giftet sig igen, modtage nadver

En skandale om tro og moral har ramt den katolske kirke. Sådan skriver 62 katolske præster, teologer og akademikere fra 20 forskellige lande i et fælles brev til pave Frans, hvor de beskylder ham for at påskynde kætteri som følge af hans åbning for at ændre katolsk morallære på centrale punkter.

I det 25 sider lange brev peger kritikerne blandt andet på passager i pavens skrivelse ”Amoris laetitia”, ”Kærlighedens glæde”, fra sidste år. Her har pavens formuleringer ifølge underskriverne åbnet døren på klem for, at katolikker, der har indgået ægteskab for anden gang, får mulighed for at deltage i altergang, når særlige betingelser er opfyldt.

”Kætterier og andre fejlskøn har som konsekvens spredt sig i kirken,” står der i brevet, hvor underskriverne kræver rettelser og forklaringer fra paven.

Og den reaktion har Peter Lodberg, professor på Aarhus Universitet og forsker i den katolske kirke, ventet på.

”For det første fornemmer de mere konservative kredse af den katolske kirke, at der nu er en mulighed for at rette en samlet kritik imod pave Frans, som i perioder har forekommet nærmest urørlig på grund af en stor opbakning i både befolkning og medier. For det andet er spørgsmålet om ægteskab netop noget, der kan udløse en sådan samlet utilfredshed, fordi det er en diskussion, mange kan forholde sig til,” siger han.

Brevet er ifølge Peter Lodberg et udtryk for, at man i disse kredse er bange for, at pave Frans bliver for liberal og uregerlig, når han udfordrer teologi og praksis på et så traditionelt fastlåst område som ægteskabet.

”At synet på ægteskabet skal være afhængig af det moderne samfunds udvikling er en tanke, som den katolske kirke principielt har været modstander af. Også selvom det er noget, som mange almindeligt praktiserende katolikker måske vil opfatte som en hel naturlig udvikling. Man er her bange for, at det bliver første naturlige led i begyndelsen på en ny æra,” siger Peter Lodberg.

I brevet blev modernismens og Luthers indflydelse på paven beskrevet som de to hovedårsager til krisen.

”Kritikken af den lutherske praksis, hvor ægteskabet er blevet en borgerlig ordning, ligger netop i forlængelse af ønsket om at holde fast i, at den traditionelle praksis er sand til evig tid, uanset hvordan verden udvikler sig,” siger Peter Lodberg.

Selvom paven er blevet formelt og offentligt irettesat, har han endnu ikke svaret på kritikken.

”Pave Frans har åbnet en dør, som kan være svær at lukke igen. Det bliver spændende, om paven tager det kritiske indlæg med sig til bordet, når han snart skal mødes med katolske biskopper for at drøfte de sociale spørgsmål igen,” siger Peter Lodberg om brevet, som underskriverne hævder er det første af sin slags siden 1333.

Allerede i juni 2016 advarede 45 katolske akademikere i et brev til paven om, at en række udtalelser i skrivelsen ”Kærlighedens glæde” kunne risikere at blive opfattet som værende i modstrid med den katolske tro og moral, mens fire kardinaler i september 2016 ønskede svar på, hvorvidt formuleringerne i skrivelsen ophæver dele af læren om den katolske tro.