Paven citeres for at omtale homoseksuel lobby i Vatikanet

På et lukket møde har pave Frans angiveligt omtalt korruption og et homoseksuelt netværk i den katolske kirkes forvaltning

2Sexanklagerne mod Dominique Strauss-Kahn, den franske – og nu tidligere – chef for Den Internationale Valutafond, har fået de franske kvinder til at demonstrere mod den udbredte sexchikane i det franske samfund. –
2Sexanklagerne mod Dominique Strauss-Kahn, den franske – og nu tidligere – chef for Den Internationale Valutafond, har fået de franske kvinder til at demonstrere mod den udbredte sexchikane i det franske samfund. –. Foto: MAURIZIO BRAMBATTI Denmark.

Tre måneder efter sin indsættelse har pave Frans skabt røre i den katolske verden med nye udtalelser om kurien, som er kirkens administration. På et lukket møde har han sagt, at det er sandt, at der findes en homoseksuel lobby i Vatikanet.

Oplysningerne stammer fra en chilensk katolsk hjemmeside, Reflexión y Liberación, der fortæller om det møde, paven havde for en uge siden med den latinamerikanske katolske organisation CLAR, som repræsenterer præster og nonner fra katolske ordener i regionen.

Den chilenske webside har offentliggjort notater fra ledende deltagere i mødet med pave Frans, og alt tyder på, at oplysningerne er korrekte. Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, har ikke benægtet udtalelserne, men blot sagt, at han ikke vil kommentere dem, fordi de er fremkommet på et privat møde.

En repræsentant for CLAR har beklaget dybt, at dele af en privat samtale med paven er blevet offentliggjort.

Under audiensen med lederne fra den latinamerikanske organisation udtrykte pave Frans sig på sit modersmål, spansk, og han talte tilsyneladende frit fra hjertet om flere kontroversielle emner uden at være spurgt direkte.

Ifølge Reflexión y Liberación kom paven ind på den kommission, han har nedsat for at reformere den romerske kurie, og opgaven med at styre kurien.

Her har han ifølge notaterne sagt følgende: Og, ja ... det er vanskeligt. I kurien er der fromme folk, virkelig, fromme mænd. Men der er også en strøm af korruption, det er der også, det er sandt Man taler om en homoseksuel lobby, og det er sandt, det er der Vi må se, hvad vi kan gøre.

LÆS OGSÅ: Paven var for rettigheder til homoseksuelle

Uden for Vatikanets mure breder der sig et lettelsens suk over, at paven har brudt endnu et tabu emne, skriver den italienske avis Il Fatto Quotidiano.

En ældre anonym præst siger til avisen, at pavens ord betyder, at den lobby ikke længere bare er en hemmelig del af Vatileaks: Ved at indrømme, at der er et problem, har paven nu sendt det til åben diskussion.

Il Fatto Quotidiano skriver dog også, at disse nye udtalelser fra pave Frans har fået den kritik, der også er af ham, til at vokse.

Hvornår går det op for Bergoglio, at han ikke længere blot er en præst, men er pave, spørger kritikerne i avisen, igen anonymt,

Man bliver ikke pave ved at citere ordsprog som en bedstemor fra landet. Han er en demagog. Ratzinger var professor, Bergoglio er en bonde, hedder det blandt andet i den kritik, der antyder, at hvedebrødsdagene i Vatikanet er ovre.

Rygterne om et homoseksuelt netværk i Vatikanet tog fart, da pave Benedikt offentliggjorde sin beslutning om at trække sig tilbage. Her skrev avisen la Repubblica, at det skyldtes skandaler i kurien.

Pave Benedikt havde bedt tre kardinaler, der alle var for gamle til at kunne stemme ved konklavet, om at aflevere en rapport til ham om den såkaldte Vatileaks-affære, hvor pavens butler gav fortrolige papirer om splid og korruption i Vatikanet videre til pressen.

Da kardinalerne afleverede deres rapport til pave Benedikt, skulle den ifølge La Repubblica blandt andet have afsløret eksistensen af et homoseksuelt netværk i Vatikanet, som fik pave Benedikt til at træffe beslutningen om at gå af.

Rapporten fra de tre kardinaler blev låst inde i et skab, og selvom mange af kardinaler i konklavet ønskede at se den, bestemte pave Benedikt, at den kun måtte læses af hans efterfølger og skulle afleveres direkte i hænderne på ham.

La Repubblica citerede fra rapporten og skrev, at der var en gruppe af homoseksuelle i Vatikanet, som frekventerede mødesteder ude i byen, en skønhedssalon, en sauna i en forstad og en villa i udkanten af Rom, hvor de havde forhold til andre mænd. Ifølge avisen var de blevet udsat for afpresning på grund af disse forhold.

Nu har pave Frans angiveligt bekræftet, at Vatikanet har et problem, som han vil gøre noget ved.

Foreløbig har han nedsat en kommission med otte kardinaler, der kommer fra næsten alle verdensdele og skal reformere kurien.

Den samlede kommission skal have sit første officielle møde til oktober, hvor det menes, at de otte kardinaler vil følges med pave Frans, når han den 4. oktober tager på pilgrimsfærd til den hellige by for at bede ved Frans af Assisis grav, den helgen, han har taget sit pavenavn fra.