Paven: Det er ok at slå sine børn 

Forældre må gerne give deres børn smæk for at opdrage på dem, mener det katolske overhoved

En endefuld til uvorne børn er helt i orden, mener pave Frans. Den katolske kirkes syn på korporlig afstraffelse blev sidste år kritiseret voldsomt af FN’s menneskerettighedskommission, som holder øje med implementeringen af Børnekonventionen, der forpligter til at beskytte børn mod vold.
En endefuld til uvorne børn er helt i orden, mener pave Frans. Den katolske kirkes syn på korporlig afstraffelse blev sidste år kritiseret voldsomt af FN’s menneskerettighedskommission, som holder øje med implementeringen af Børnekonventionen, der forpligter til at beskytte børn mod vold. . Foto: Grzegorz Galazka.

Mens det i Danmark og en række andre lande er forbudt at slå sine børn, ser den katolske kirkes overhoved ikke noget problem i, at forældre giver uvorne børn en endefuld.
 
Ikke så længe det sker for at opdrage børnene, og børnenes værdighed ikke lider last, påpegede pave Frans på et møde i sidste uge, som handlede om fædres rolle i familien.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge paven er en god far én, som tilgiver, men som også er i stand til at ”korrigere med fasthed”. 
 
”Engang hørte jeg en far under et møde mellem nogle ægtepar sige, ’jeg er indimellem nødt til at slå mine børn en smule, men aldrig i ansigtet, for jeg vil ikke ydmyge dem’,” sagde pave Frans under mødet og tilføjede:

”Hvor smukt. Han har en fornemmelse for værdighed! Han bliver nødt til at straffe dem, men gør det på retfærdig vis.”

Kommentarerne har medført en del kritik af paven, som ellers med sin personlige og ligefremme stil har vakt sympati i brede kredse uden for kirken.

En medarbejder fra Vatikanets pressekontor, Thomas Rosica, har siden forklaret, at paven ikke talte om at udøve vold eller grusomheder mod et barn, men snarere om at ”hjælpe nogen til at vokse og modnes”.

”Tag blot et kig på pave Frans, når han er sammen med børn, og lad billederne og hans væremåde tale for sig selv,” lød det fra Thomas Rosica:
 
“Hvem har ikke disciplineret sit barn eller er blevet disciplineret af sine forældre, mens de er vokset op?”

Den katolske kirkes syn på korporlig afstraffelse blev sidste år kritiseret voldsomt af FN’s menneskerettighedskommission, som følger implementeringen af Børnekonventionen, som blandt andet Vatikanet har underskrevet. 

Kommissionen mindede dengang Pavedømmet om, at underskriverne er forpligtede til at gøre alt for at beskytte børn mod alle former for vold – også børn, som er i forældres varetægt.

Kommissionen anbefalede også, at Vatikanet vedtager sine egne love, som forbyder korporlig afstraffelse af børn i den katolske kirke. Ifølge undersøgelser er korporlig afstraffelse af børn udbredt i katolske skoler og institutioner – især i Irland.

Vatikanet har afvist, at kirken opfordrer til korporlig afstraffelse, men mener samtidig, at forældre ifølge kirkens lære skal have mulighed for at ”korrigere deres barns upassende handlinger ved at pålægge visse rimelige konsekvenser for den slags opførsel (…)”.

Vatikanet mener heller ikke, at det har mandat til at forbyde korporlig afstraffelse af børn på katolske institutioner verden over.

Omkring 39 lande har forbudt korporlig afstraffelse – herunder i hjemmet, hvor størstedelen af vold mod børn finder sted.

I Danmark er retten til at slå børn, man har myndighed over – den såkaldte revselsesret – afskaffet i flere etaper, senest med en lovændring i 1997, som gjorde det utvetydigt forbudt at slå sine børn.

I USA er det omvendt lovligt at slå sine børn, så længe afstraffelsen er ”rimelig”. I 19 amerikanske stater er det stadig lovligt for skolelærere at give børn smæk.