Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Paven gjorde første indianer til helgen

En indianer ved messen i Vatikanet, hvor pave Benedikt XVI kårede seks helgener, heriblandt Kateri Tekakwitha, der dermed bliver den første indfødte indianer, som er kåret til helgen. - Foto: TIZIANA FABI Denmark

MED BILLEDSERIE Der blev skrevet historie i går, da paven helgenkårede Kateri Tekakwitha

For første gang i historien er en indfødt indianer blevet kåret til helgen.

Æren tilfaldt Kateri Tekakwitha, en mohawk-indianer, der levede i 1600-tallet, og fandt sted i går på Peterspladsen i Rom. Kåringen skabte stor glæde blandt de mange indfødte amerikanere, der havde taget turen over Atlanten for at overvære det store øjeblik.

LÆS OGSÅ: Hvad er en helgen?

"Det er så dejligt at se, at Gud viser alle dele af verden," siger Gene Caldweel fra indianerreservatet Menominee i Neopit, Wisconsin, til nyhedsbureauet Reuters.

"De indfødte amerikanere er henrykte over at få Kateri helgengjort."

LÆS OGSÅ: Mohawk-kvinde bliver den første indianske helgen

Mohawkernes Lilje
Kateri Tekakwitha går også under navnet Mohawkernes Lilje. Hun blev født i staten New York i 1656. Hendes far var Mohawk-høvding og hendes mor en Algonquin, som var opdraget som katolik.

Hun blev forældreløs i en alder af fire år efter en koppe-epidemi, der efterlod hende med nedsat syn og et meget arret ansigt.

Efter at have mødt flere jesuit-præster, der fortalte hende om kristendommen, blev Kateri Tekakwitha døbt trods protester fra hendes resterende familie. Hendes konvertering til kristendommen fik hendes stamme til at forstøde hende, så Kateri Tekakwitha flygtede til Canada, hvor hun levede som en udstødt og ikke lavede andet end at bede og modtage nadver.

Kateri Tekakwitha døde i en alder af 24 år. Efter hendes død sagde vidner, at arrene på hendes ansigt forsvandt og efterlod hendes hud strålende smuk.

I 1980 blev hun saligkåret som den første indianer nogensinde og den 19. december sidste år godkendte paven det mirakel, som banede vejen for hendes helgenkåring.

Miraklet omhandler en dreng fra Seattle, som var ved at dø af en kødædende bakterie, der havde angrebet ham og allerede havde vansiret hans ansigt. Han skulle efter sigende have set værre ud end en spedalsk. Men hans familie, der er dybt troende katolikker, bad Kateri Tekakwitha om at gå i forbøn for drengen over for Gud.

Drengen blev ifølge det katolske nyhedsbureau fuldkommen helbredt og dermed havde den katolske kirke det mirakel, som skulle til for at gøre Kateri Tekakwitha til en helgen. Den første, indianske helgen nogensinde.

Udover Kateri Tekakwitha blev også seks andre ophøjet til helgene af pave Benedikt i går

Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: eidon photographers Demotix Denmark
Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: TIZIANA FABI Denmark
Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: STEFANO RELLANDINI Denmark
Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: TIZIANA FABI Denmark
Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: TIZIANA FABI Denmark
Foto: eidon photographers Demotix Denmark
Billeder fra Peterspladsen, hvor blandt seks andre en indiansk helgen blev kåret. Foto: eidon photographers Demotix Denmark