Prøv avisen

Paven inviterer hjemløse på rundtur i Vatikanet

En hjemløs mand poserer med en schweizergarde foran Vatikanet i Rom inden pave Frans' rundvisning i det Sixtinske Kapel. Foto: Max Rossi/Reuters

Omkring 150 af den italienske hovedstad Roms hjemløse er af pave Frans blevet inviteret ind bag Vatikanets mure

Det er de færreste, der kan håbe på en privat guidet tur ved aftentide gennem Det Sixtinske Kapel efterfulgt af en middag og et møde med paven.

Det fik 150 af den italienske hovedstads hjemløse, da de havde taget mod en invitation fra pavens almissekontor. Mens de beundrede Michelangelos værk, trådte pave Frans ind og hilste på dem. Han ønskede ikke, at der blev taget billeder, mens han hilste på de hjemløse.

Ifølge Vatikanets radio sagde han dog til deltagerne, at invitationen skulle opfattes som ”et lille kærtegn, fordi dette er alles hjem. Det er jeres hjem”, som han formulerede det.

Han opfordrede dem også til at bede for sig.

Ud over middagen fik deltagerne også mad med, da de gik, og en ældre mand, der fortalte, at han de sidste mange år ”har sovet alle steder, også dér, hvor de andre siger, at man ikke kan”, erklærede, at han ville give maden videre til andre.

Kort efter sin tiltræden udtalte paven til en gruppe journalister, at han havde taget navnet Frans efter de fattiges forkæmper og helgen, Frans af Assisi:

”Og hvor ville jeg elske, hvis kirken var en fattig kirke, for de fattige,” sagde han dengang.

Kort tid efter udnævnte han ærkebiskop Konrad Krajewski til pavelig almissegiver, og det er ham, der er primus motor i det arbejde, som siden er gjort for at lette livet for de mest udsatte i Rom.

Krajewski har uddelt mad, soveposer, paraplyer og indimellem, blandt andet til påske sidste år, også kontanter i konvolutter med 50 euro. Han har også fået indrettet badeværelser i et hjørne af Peterspladsen efter at have talt med en hjemløs, der var flov over, at han lugtede. Og fået frisører til at give gratis klipninger, ligesom der er mulighed for at få vasket tøj.

Indsatsen har betydet, at en stor del af Roms hjemløse nu har fundet en slags hjem omkring Peterspladsen, hvor de sover i porticuserne, de overdækkede søjlegange, og på fortovene omkring.

En af deltagerne var Mauro, en ældre mand, der bruger både brusebadene og frisørerne på Peterspladsen. Han siger, at han fik en billet til rundturen af Krajewski.

”Jeg har altid ønsket at besøge Vatikanet, men uden penge har det ikke kunnet lade sig gøre,” fortalte han, taknemmelig over at have set ”de smukke billeder, freskerne - det hele.”