Paven kalder til international klimakamp

Klima- og energiminister Connie Hedegaards (K) internationale kamp for et bedre klima får støtte af Pave Benedikt XVI, der nu opfordrer alverdens kristne til at beskytte klodens miljø og klima

Den danske klimaminister Connie Hedegaards (K) klimadiplomati får nu en markant og uventet indirekte støtte fra lederen for verdens 1,1 milliarder katolikker, pave Benedikt XVI. -
Den danske klimaminister Connie Hedegaards (K) klimadiplomati får nu en markant og uventet indirekte støtte fra lederen for verdens 1,1 milliarder katolikker, pave Benedikt XVI. -.

Den danske klimaminister Connie Hedegaards (K) klimadiplomati får nu en markant og uventet indirekte støtte fra lederen for verdens 1,1 milliarder katolikker, pave Benedikt XVI.

I sin hidtil skarpeste udtalelse om verdens klima udtaler paven, at truslen imod klodens miljø påkræver en "moralsk vækkelse" blandt alle verdens kristne for at vende udviklingen.

Ifølge Connie Hedegaard er udtalelser fra kirkelige ledere som paven vigtige, fordi de kirkelige trossamfund spiller en vigtig rolle for at ændre den generelle holdning til hele klimaspørgsmålet.

Holdningsskiftet til klimaproblematikken i USA skyldes i høj grad den anglikanske kirkes indsats på området. Så kirkerne kan helt klart være med til at gøre en forskel. Om man så enten henviser til at beskytte Guds skaberværk som kirkerne eller refererer til noget andet, så gælder det jo grundlæggende om at gøre opmærksom på, at alle moralsk er forpligtet over for andre end bare sig selv, siger Connie Hedegaard.

Med sin nye udtalelse hæfter paven sig blandt andet ved udtømningen af jordens ressourcer, smeltende gletsjere og udledningen af gasser, der fører til drivhuseffekt og naturkatastrofer. Og som ifølge paven skaber frygt "blandt mænd og kvinder" for jordens overlevelse.

Det er nogle af disse advarselstegn, der påkalder sig en moralsk vækkelse til fordel for jorden, siger paven, der dog også glæder sig over, at der generelt set er en stigende erkendelse af, at der må gøres noget ved udviklingen.

Med pavens udmeldinger har det stadig større kor af kirkesamfund, der bekymrer sig for klodens klima og miljø, fået sit mest prominente medlem.

Tidligere har den anglikanske kirkes overhoved, ærkebiskop Rowan Williams, sidestillet kristenhed med beskyttelse af klodens økologi, ligesom den ortodokse kirke sidste år gik ind i miljøspørgsmålet og arrangerede en miljøkonference i Amazonas i Brasilien.

Også folkekirkerne i Sverige og Norge har i flere år haft miljø og klima på dagsordenen.

Senest pålagde den norske kirke på sit årlige kirkemøde i begyndelsen af måneden sig selv at udvikle en plan for, hvordan den kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling, ligesom kirkemødet opfordrede Norges politikere til at gennemføre en "bæredygtighedsreform" for landets energiforbrug.

Connie Hedegaard glæder sig over kirkernes interesse for verdens skæbne. Klimapolitikken handler om værdier og holdninger, som kirkerne kan bidrage til at ændre.

Kirkernes styrke ligger måske ikke så meget i de rent konkrete initiativer eller anvisninger, men i at de kan appellere til vores ansvarlighed over for de fremtidige generationer, siger Connie Hedegaard.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk

Pave Benedikt XVI har valgt at lade sig registrere som donor, i hvad han kalder en "kærligheds-handling". –
Pave Benedikt XVI har valgt at lade sig registrere som donor, i hvad han kalder en "kærligheds-handling". –