Paven kræver, at katolsk broder-orden dropper dødshjælp

Katolske hospitaler i Belgien har tilbudt aktiv dødshjælp til psykiatriske patienter. Det sætter paven nu en stopper for

Nu har pave Frans besluttet, at bestyrelsen for Næstekærlighedens Brødre skal underskrive et fælles brev til gruppens ordensgeneral om, at de ”fuldstændig støtter den katolske kirkes magisterium, som altid har set menneskelivet som et, der skal respekteres og beskyttes i dets uindskrænkede ret fra undfangelsesøjeblikket til dets naturlige slutning.”
Nu har pave Frans besluttet, at bestyrelsen for Næstekærlighedens Brødre skal underskrive et fælles brev til gruppens ordensgeneral om, at de ”fuldstændig støtter den katolske kirkes magisterium, som altid har set menneskelivet som et, der skal respekteres og beskyttes i dets uindskrænkede ret fra undfangelsesøjeblikket til dets naturlige slutning.” Foto: Andrew Medichini/AP/ritzau

Katolske hospitaler skal ikke tilbyde aktiv dødshjælp. Det mener pave Frans, der har givet bestyrelsen for Belgiens største katolske sundheds- institution for psykiske lidelser, Les Frères de la Charité, Næstekærlighedens Brødre, indtil udgangen af august til at stoppe dødshjælp til psykiatriske patienter.

I marts skabte det postyr i katolske kredse, da broder-ordenen, der har 15 belgiske centre og 5000 årlige psykiatriske patienter, meldte ud, at man på hospitalerne fremover ville ”sikre, at dødshjælp bliver udført, når der ikke er nogen mulighed for at give et fornuftigt perspektiv til at behandle patienten”.

Siden Næstekærlighedens Brødre annoncerede den nye dødshjælpspolitik, har 12 psykiatriske patienter ytret ønske om at få hjælp til at dø, hvoraf to patienter har modtaget dødelige indsprøjtninger, skriver Catholic News Service, der er et amerikansk katolsk medie.

Men nu har pave Frans besluttet, at bestyrelsen for Næstekærlighedens Brødre skal underskrive et fælles brev til gruppens ordensgeneral om, at de ”fuldstændig støtter den katolske kirkes magisterium, som altid har set menneskelivet som et, der skal respekteres og beskyttes i dets uindskrænkede ret fra undfangelsesøjeblikket til dets naturlige slutning.”

Splittelserne i kirken er et udtryk for, at et rent humanistisk menneskesyn har vundet indpas i dele af de vestlige katolske kredse, lyder det fra Jakob Egeris Thorsen, lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

”I Vesten er man i visse katolske kredse blødt mere op i forhold til synet på for eksempel aktiv dødshjælp og abort, som den katolske kirke ellers er meget principiel modstander af. Derfor er kirkens institutioner, der i deres respektive hjemlande ofte er offentligt finansierede, havnet i en svær balancegang mellem principper og pragmatisme som her i Belgien, hvor pave Frans vælger at slå bremsen i,” siger Jakob Egeris Thorsen.

Belgien var et af de første europæiske lande til at indføre aktiv dødshjælp for uhelbredeligt syge, handicappede eller psykisk syge voksne tilbage i 2002. Siden 2014 har injektionerne også kunnet gives lovligt til børn under 12 år, der lider af ”ubærlige” fysiske sygdomme og er uhelbredeligt syge.

Plejepersonale kan nægte at medvirke ved dødshjælp, men sidste år blev et katolsk plejehjem idømt 45.000 kroner i bøde for at have nægtet dødshjælp, som er tilladt både i tilfælde af fysisk og psykisk lidelse samt for mindreårige.

I 15 procent af tilfældene er der ikke tale om patienter i terminalstadiet.