Paven mødes af katolske krav om global revolution efter misbrug

Australsk katolsk leder efterlyser en ”kopernikansk revolution” i kirken, tyske teologer kræver opgør med cølibat, og ærkebiskop i Mexico efterlyser systematik i kamp mod præsters sexovergreb. Der er lagt op til hed debat på topmøde i Vatikanet fra i dag

Pave Frans indkaldte i september til de topmøde, der fra i dag skal drøfte, hvordan 
man i fremtiden kan beskytte børn mod seksuelle overgreb inden for den katolske kirke. 
–
Pave Frans indkaldte i september til de topmøde, der fra i dag skal drøfte, hvordan man i fremtiden kan beskytte børn mod seksuelle overgreb inden for den katolske kirke. – . Foto: Massimiliano Migliorato/CPP/Polaris/Ritzau Scanpix.

Noget langt mere konkret skal på bordet end flotte ord og pæne løfter, når 190 ledende biskopper og eksperter fra hele verden i dag og frem til søndag samles i Vatikanet for at drøfte beskyttelsen af børn inden for den katolske kirke.

Kirken har brug for intet mindre end en ”kopernikansk revolution” i håndteringen af de tusindvis af sager om præsters overgreb på børn og unge, som står på konferencens dagsorden, mener den australske ærkebiskop over Brisbane, Mark Coleridge, der dermed giver stemme til et udbredt katolsk krav om handling.

”Tiden til ord er helt og fuldt forbi. Det, vi nu har brug for, er handling,” siger han til den katolske nyhedsside Crux og efterlyser en ny kultur, ikke mindst fra Vatikanets og pave Frans’ side, i omgangen med ofrene. Kirken har et samlet ansvar, men nogle initiativer kan kun tages fra toppen såsom en systematisk tilgang til afdækningen af overgrebenes omfang, mener ærkebiskoppen.

”Det, vi har at gøre med, er en global nødsituation, der skal løses globalt,” siger han og tilføjer, at kirken skal lære ”at se tingene gennem ofrenes øjne”.

Konferencen i Vatikanet kommer, knap 25 år efter at rapporter om seksuel mishandling af børn kastede den katolske kirke ud i sin værste krise nogensinde. Kirken har lidt et alvorligt knæk, ikke mindst fordi det er kommet frem, at katolske ledere har dækket over gerningsmænd eller flyttet dem til andre embeder frem for at få sagerne frem i lyset.

Kun få præster er stillet for retten for deres forbrydelser. Pave Frans har hårdt presset erkendt, at det ikke længere er nok at love bod og bedring og har erklæret ”nultolerance” i fremtiden. Så sent som i lørdags blev den 88-årige ekskardinal i USA Theodore McCarrick frakendt kjole og kappe efter anklager om sexovergreb mod en teenager for 50 år siden. Han er ifølge Vatikanet skyldig i overgreb mod både mindreårige og voksne og ”med magtmisbrug som skærpende faktor”, skriver nyhedsbureauet AFP.

I Tyskland opfordrer ni fremtrædende teologer og kato-likker til ”modige reformer” forud for konferencen i Vatikanet. Det sker, efter at tyske katolikker i september kunne præsentere en uafhængig rapport, som viste, at 1670 katolske præster i Tyskland beskyldes for overgreb på 3677 ofre fra 1946 til 2014. Forskerne bag pegede på kravet om cølibat og den enkelte præsts store magt som nogle af de problemer, der ligger til grund for overgreb. I et åbent brev opfordrer de ni katolikker kraftigt den tyske leder, kardinal Reinhard Marx, til en omkalfatring af kirkens principper: at give præster frihed til at fravælge cølibat-kravet, begrænse kirkens magt i tråd med ”Kristi ydmyghed”, gøre det muligt for kvinder at blive præster og sørge for en ”nystart af sek-sualmoralen”, herunder en ”rimelig og retfærdig evaluering af homoseksualitet”, skriver de i et åbent brev publiceret i avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

”Hvis De positionerer Dem selv i toppen af reformbevægelsen, vil De have vores faste støtte,” skriver blandt andre jesuiterpræst Klaus Mertes, rektor for Filosofisk-teologisk højskole Sankt Georgen Ansgar Wucher-pfennig og leder af den katolske hjælpeorganisation Caritas i Frankfurt Gaby Hagmans.

”Bladr om på en ny side, skriv ’2019’ på den, og begynd på ny,” skriver de.

I Mexico er 152 præster de seneste ni år blevet fjernet fra deres tjeneste efter anklager om overgreb, og nogle har fået en fængselsdom, fortæller formand for bispekonferencen, ærkebiskop af Monterrey Rogelio Cabrera, til Crux. Men den katolske kirke i Mexico savner et system, som sørger for, at alle anklager samles og undersøges, og de anklagede bliver stillet for retten.

”I Mexico er der ikke noget center for indsamling af information, og hver biskop står med disse problemer alene,” siger han.

Konferencen i Vatikanet er blandt andet et resultat af, at der stadig er biskopper, som ikke ved, hvad de skal stille op, når de konfronteres med præsters overgreb. Konferencen vil ifølge paven gøre ”dramaet om børn, som er blevet misbrugt” begribeligt for enhver biskop, skriver Crux.

Men også uden for kirken vokser fokus på overgrebene. I mandags afslog en fransk domstol et forsøg på at blokere offentliggørelsen af filmen ”By the Grace of God” (Ved Guds nåde) af den franske instruktør François Ozon baseret på erfaringer hos ofre for sexmisbrug i den katolske kirke. Præsten Bernard Preynat, som er beskyldt for at have mishandlet flere end 80 drenge, forsøgte at få filmen udskudt til efter hans retssag, som begynder senere i år, skriver France 24. Filmen, som vandt en pris ved Berlinalen i sidste uge, er den mest højprofilerede dramatisering af overgrebene siden oscarvinderen ”Spotlight” fra 2015.