Paven øger pres på klimaskeptikerne

Den pavelige rundskrivelse om klimaet lægger pres på de klimaskeptiske lande på et strategisk tidspunkt op til klimatopmødet i december

Den græsk-ortodokse metropolit af Pergamon, Joannis Zizioulas (til venstre), og den ghanesiske katolske kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson læser i pavens rundskrivelse under præsentationsmødet i går i Vatikanet.
Den græsk-ortodokse metropolit af Pergamon, Joannis Zizioulas (til venstre), og den ghanesiske katolske kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson læser i pavens rundskrivelse under præsentationsmødet i går i Vatikanet. Foto: Scanpix.

Den pavelige rundskrivelse om klimaforandringer, som pave Frans udsendte i går, kan få betydning for forhandlingerne i det sidste opløb til klimatopmødet i Paris i december. Det vurderer en række kilder, Kristeligt Dagblad har talt med.

”Paven har udsendt sin encyklika på et tidspunkt, hvor den kan få stor effekt. Som jeg ser det, har han et ønske om at påvirke klimaforhandlingerne,” siger Rasmus Helveg Petersen, som i skrivende stund er klimaminister.

”En af hurdlerne bliver at få de fattige lande og de nye vækstlande til at acceptere at begrænse deres udledning af drivhusgasser. Paven har en stemme, der bliver hørt, og som kan være med til at skubbe til holdningerne i klimaskeptiske katolske lande som Venezuela og Bolivia,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Pavens klimafremstød kan få betydning i USA, hvor præsident Barack Obamas klimapolitik er genstand for stærk kritik fra de republikanske klimaskeptikere.

Her har pressen tidligere peget på præsidentens forsøg på at sikre sig pavens opbakning til sin klimapolitik.

”Dette her kan måske gøre det lidt lettere for Obama i forhandlingerne om en klima-aftale i Paris, selvom han har opgivet at få en aftale igennem i den republikansk dominerede Kongres og i stedet benytter sig af dekreter. Pavens tekst gør det sværere for katolske klimaskeptiske præsidentkandidater som Rick Santorum og Marco Rubio, der nu ikke kun skal argumentere imod Obama, men også imod paven,” kommenterer lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Rupa Mukerji har bidraget til evalueringsrapporten i 2013 fra Det Internationale Panel for Klimaforandringer, IPCC. Hun ser den pavelige encyklika som et vigtigt bidrag op til topmødet i december.

”Den katolske præsidentkandidat Jeb Bush har sagt, at han ikke tager imod råd om økonomi fra paven. Men paven italesætter klimaforandringerne som et etisk spørgsmål, og det er vigtigt at få debatten ud af det kortsigtede politiske spil i USA,” siger Rupa Mukerji til Kristeligt Dagblad.

Dette synspunkt støttes af biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller.

”Det er netop, fordi klimaspørgsmålet er et etisk spørgsmål om retfærdighed og om, hvordan vi efterlader skaberværket til kommende generationer, at paven med encyklikaen agerer som en del af civilsamfundet, ligesom vi gør med Grøn Kirke i Danmark. Paven har stor gennemslagskraft, og når mennesker lytter, har politikerne en interesse i at bevare deres stemmer,” siger Peter Fischer-Møller.