Paven i klimakamp: Jorden protesterer mod det, vi gør ved den

Rundskrivelse fra paven om klimaforandring kritiserer en ”brug og smid væk-kultur”, hvor de rige lande rutter med ressourcerne og står i vejen for en klimaaftale

Pave Frans har skabt debat om klimaspørgsmålet med den rundskrivelse, som udsendes i dag.
Pave Frans har skabt debat om klimaspørgsmålet med den rundskrivelse, som udsendes i dag. . Foto: Scanpix.

Selvom der kun er seks måneder til klimakonferencen i Paris i december, hvor verdens lande skal nå frem til en aftale om CO2-reduktioner, har spørgsmålet svært ved at trænge igennem i den aktuelle politiske debat. Også i Danmark har klimaet været næsten fraværende i valgkampen. Men nu har pave Frans skabt debat om spørgsmålet med den rundskrivelse, som udsendes i dag.

Ifølge den version, som er blevet lækket af italiensk presse, slår paven i bordet og retter en skarp kritik mod de politiske ledere, der ikke tager klimatruslen alvorligt.

”De internationale forhandlinger gør ikke fremskridt på grund af lande, der sætter deres nationale interesser over det fælles bedste,” hedder det i det 196 sider lange dokument, som det italienske magasin L'Espresso har offentliggjort.

Den såkaldte encyklika, et lærebrev til de katolske biskopper, lægger vægt på, at klimaforandringerne er et videnskabeligt underbygget fænomen, og at mennesker har et etisk ansvar for en bæredygtig brug af skaberværket. De, der forurener mest, skal også være de mest modige i klimaforhandlingerne, skriver paven, der kritiserer materialismen og en brug og smid væk-kultur, der er ved at forvandle kloden til ”en affaldsbunke”.

”Jorden protesterer mod det, vi gør mod den, på grund af den uansvarlige brug og misbrug af de goder, Gud har givet os,” hedder det i det lækkede dokument.

Encyklikaen var ventet i katolske kredse, og den har allerede udløst betydelig debat, ikke mindst i USA, hvor flere af de republikanske præsidentkandidater betegner sig som troende katolikker, men også som klimaskeptikere.

”Jeg håber ikke, at jeg bliver revset for det af min præst, når jeg kommer hjem, men jeg henter ikke min økonomiske politik hos min biskop, min kardinal eller min pave. Jeg synes, at religion burde handle om at gøre os til bedre mennesker og mindre om ting, der ender i det politiske domæne,” har den republikanske, katolske kandidat Jeb Bush sagt om pavens forventede udspil.

Hvor encyklikaen sætter de katolske klimaskeptikere under pres, styrker den de katolske hjælpeorganisationer, der kræver en bindende og ambitiøs klimaaftale i Paris i december.

De peger netop på, at paven gør ret i at udtale sig om klimaspørgsmålet, fordi det i sidste ende handler om etik og om moralsk ansvar.

”Klimadebatten handler også om de rige landes ansvar for en situation, der især rammer verdens fattige. Hvordan vi håndterer forbruget af verdens ressourcer, er et spørgsmål med vide etiske konsekvenser,” siger Meera Ghani, klimarådgiver for den internationale alliance af katolske hjælpeorganisationer, Cidse, i Bruxelles.

”For os er det vigtigt, at paven bakker vore synspunkter op. Det støtter også de nationale bispekonferencer, som allerede længe har opfordret politikerne til at tage klimatruslen alvorligt,” siger Meera Ghani.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af forskningscentret Pew mener 71 procent af de amerikanske katolikker, at global opvarmning er et videnskabeligt dokumenteret fænomen, men kun 51 procent af de katolske republikanere har den holdning. Og mens 48 procent af alle katolikker ser det som et alvorligt og menneskeskabt problem, gælder det kun for 24 procent af de katolske republikanere.