Paven strammer love om seksuelt misbrug

Den katolske kirke sætter hårdere ind over for seksuelt misbrug. Det vil gøre det sværere for biskopper at dække over misbrugssager, siger iagttagere

Skandalerne om seksuelt misbrug har vist nødvendigheden af, at der er et transparent sanktionssystem også internt i kirken, siger lektor i teologi.
Skandalerne om seksuelt misbrug har vist nødvendigheden af, at der er et transparent sanktionssystem også internt i kirken, siger lektor i teologi. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den katolske kirke vil fremover straffe seksuelt misbrug af børn og sårbare voksne hårdere. Det er resultatet af en omfattende lovændring, som pave Frans præsenterede i går.

Seksuelt misbrug er placeret under lovsektionen ”Forseelser mod menneskeliv, værdighed og frihed”, der er blevet udvidet med nye strafbare handlinger som ”grooming”. Grooming er, når en krænker opbygger en relation til et barn eller en sårbar person med henblik på at begå et seksuelt overgreb. Desuden kan katolske aktører straffes hårdere, hvis de bruger ”tvang, trusler eller magtmisbrug” til at misbruge en hvilken som helst person seksuelt. Noget, de hidtidige lovformuleringer ikke har haft fokus på.

Den væsentligste forskel på den nye og den gamle tekst er, at den nye er meget mere præcis i forhold til, hvordan og hvornår der skal straffes. Det siger Jakob Egeris Thorsen, der er lektor i teologi ved Aarhus Universitet og kender af den globale katolicisme.

”Den lægger mindre op til, at det er den enkelte biskops skøn, der afgør, hvorvidt der skal sanktioneres. Den nye tekst ser i langt højere grad det at idømme sanktioner eller straffe som et positivt redskab for at opretholde retfærdighed. Den gamle lagde meget op til det terapeutiske, hvor man prøvede at ordne tingene uden at straffe,” siger Jakob Egeris Thorsen og fortsætter:

”Intentionen var god, men skandalerne om seksuelt misbrug har vist nødvendigheden af, at der er et transparent sanktionssystem også internt i kirken.”

Den betragtning deler Andreas Rude, der er kommentator af katolske forhold. Han kalder lovændringen ”nødvendig topstyring” fra Vatikanets side.

”Nu er det ikke længere op til den enkelte biskop, hvordan han vil reagere. Nu ved han, at han vil få Vatikanet efter sig, hvis han ikke gør, hvad der kræves. I mange år har der været et ønske om en decentral styring, og selvom vi er vant til at opfatte det decentrale som noget positivt, må vi erkende, at det har banet vej for uhensigtsmæssig håndtering af misbrugssagerne,” siger Andreas Rude, der tror, at lovændringen vil få en positiv modtagelse i den katolske kirke.

”Hele kirken er så traumatiseret at misbrugssagerne, at jeg tror, langt de fleste vil byde dem velkommen. Selvfølgelig findes der biskopper, som er imod næsten alt, hvad den nuværende pave gør, men sagerne har ramt alle fløje, og der har været en klar forventning til Vatikanet om at følge problemerne til dørs.”

En af dem, der hilser ændringerne velkomne er Czeslaw Kozon, der er biskop og øverste leder af den katolske kirke i Danmark. Han ser dog ikke umiddelbart, at de vil få stor betydning for kirken i Danmark.

”Det er klart, vi skal overholde de regler, der er, men nu har vi heldigvis ikke på det sidste haft så mange misbrugssager. Så i praksis ser jeg ikke, at det umiddelbart kommer til at betyde en stor forandring herhjemme, forstået på den måde, at der forhåbentligt ikke vil blive nogle tilfælde at anvende loven på. Vi skal ikke til at lave nye regler eller tilrettelægge en ny praksis,” siger Czeslaw Kozon.