Paven vil prøve nye grænser af i 2015

Nytænkning er fortsat nøgleordet i Vatikanet. Der er ingen garanti for succes, men pave Frans løber gerne risikoen

Pave Frans' personlige stil skaber et billede af autenticitet og fremdrift, som alle kan tilslutte sig.
Pave Frans' personlige stil skaber et billede af autenticitet og fremdrift, som alle kan tilslutte sig. Foto: PIERPAOLO SCAVUZZO/AGF/SIPA/.

Måske skyldes det pave Frans' villighed til at omsætte sin popularitet i dristige initiativer, at han har bevaret sin succes.

Få dage efter Charlie Hebdo-tragedien i Paris krænkede pave Frans flere liberale meningsdannere ved at fastslå, at man ikke har ret til at håne andres religion, og at der med ytringsfriheden følger en forpligtelse til at tale for ”det fælles bedste”.

Ordene faldt i en spørgerunde med journalister i pavens fly på vej til Asien, og knap var paven landet i Sri Lanka, førend han efterlyste en sandhedskommission som afgørende for at kunne overvinde følgerne af landets næsten 30-årige borgerkrig. Da han senere ankom til Filippinerne, var det den udbredte korruption, der fik hårde ord med på vejen i en melding, der næppe var afstemt med hans værter.

Pavens umiddelbare forgængere kunne sagtens have sagt noget lignende. Men Frans' personlige stil skaber et billede af autenticitet og fremdrift, som alle kan tilslutte sig.

Udnævnelsen af 15 nye kardinaler i næste måned er vigtig i den sammenhæng. Frans har allerede betroet outsidere som den australske kardinal George Pell det overordnede ansvar for mere transparens i Vatikanets finanser. Men til februar hæver han indsatsen yderligere, når kirkeledere fra Myanmar (Burma), Kap Verde og Tonga, der aldrig tidligere har haft en kardinal, indtager Rom.

Hermed fortsætter Frans sin linje med at ændre kardinalkollegiets sammensætning væk fra vestlig dominans. Men samtidigt åbner han også for muligheden for nye tiltag, fordi kardinalerne ofte bliver udnævnt til vigtige poster i kurien og derfor måske kan gøre anderledes perspektiver gældende.

Med udpegningen af topdiplomaten Pietro Parolin til statssekretær har Frans genindført en linje i Vatikanets udenrigspolitik, hvor katolske synspunkter føres i felten troværdigt såvel som pragmatisk. Det har gjort det nemmere at samarbejde med fremmede regeringer, der sætter pris på den katolske kirkes globale tilstedeværelse, men som nødigt vil spændes for en bestemt ideologisk vogn.

Tilnærmelsen mellem USA og Cuba, hvor paven spillede en nøglerolle, viste, at års forsigtig katolsk diplomati pludselig bar frugt under Frans, fordi han kunne se en åbning. Det kommende år kan sagtens forstærke denne tendens. Paven skal til Philadelphia i september til et katolsk familiestævne, og hvis der også bliver tid til taler i Kongressen i Washington og i FN i New York, vil han for alvor have etableret sig som politisk meningsdanner. Skal den katolske kirke gå aktivt ind i Sri Lankas forsoningsproces? Skal kirken i Frankrig spille en mæglerrolle i forhold til landets muslimer? Ja, selvfølgelig. Og meget andet. Men det kræver, at den bliver spurgt, og det bliver stadigt mere sandsynligt under pave Frans.

Risikovillighed har den katolske leder også vist i forbindelse med dette og sidste års synoder om familiens betydning, der måske vil udmønte sig i nye pastorale tiltag. Skilsmisser og homoseksualitet har fyldt meget, skønt paven har advaret mod at lade disse spørgsmål dominere, når familien globalt står over for andre påtrængende udfordringer, inklusive noget så usexet som fattigdom. Villigheden til at åbne for debat er dog typisk for hans ønske om at bringe nye stemmer frem og forpligte dem på et fælles ansvar for katolsk kristendom.

Det sekulariserede Europa med vigende international betydning og en aldrende befolkning er et problembarn, som Frans har overtaget fra sine forgængere. I et møde med biskopper i efteråret beskrev paven kontinentet som ”en desorienteret bedstemor”, og i sin tale til Europa-Parlamentet tilføjede han, at den gamle dame manglede livskraft. Konkrete løsninger har han ikke. Men hans pointer og den positive måde, de er blevet modtaget på, har alt andet lige styrket hans læreembedes autoritet.

2015 kan selvfølgelig også blive året, hvor ballonen revner for pave Frans. Måske vil de nye kardinaler ikke evne at føre reformerne ud i livet? Måske vil pavestolens diplomati selv blive en kastebold i stormagternes realpolitiske spil? Men det er svært at tro på.

Den fremdrift, der nu på tredje år følger pave Frans, får ham til at ligne en vinder, i takt med at tidligere tiders katolske krisestyring afløses af pavelig risikovillighed.