Peter Bastian: Jeg fik røde ører, da Andrew Cohen undskyldte

Musiker og forfatter Peter Bastian føler ikke trang til at undskylde for, at han har introduceret danskerne til guruen Andrew Cohen, der netop har undskyldt offentligt efter års anklager om misbrug og manipulation

”Andrew Cohen har opført sig på en autoritær måde, der har været ubehagelig for specielt hans nærmeste elever,” siger musiker og forfatter Peter Bastian. –
”Andrew Cohen har opført sig på en autoritær måde, der har været ubehagelig for specielt hans nærmeste elever,” siger musiker og forfatter Peter Bastian. –. Foto: Leif Tuxen.

Du har selv været elev hos Andrew Cohen. Hvorfor forlod du hans spirituelle organisation?

Det gjorde jeg for tre-fire år siden. Jeg fornemmede et savn dybt i mig selv ved den spirituelle lære, men jeg kunne ikke sætte en finger på, hvad det var. Jeg fandt senere ud af, at jeg savnede et element af forsoning og det at kunne favne den menneskelige fejlbarlighed. Det, som kristendommen har så meget forstand på. Den vigtige dimension rummer Andrew Cohen og hans spiritualitet ikke.

Hvad siger du til hans undskyldning?

Andrew Cohens undervisning, evolutionær indsigt, er fantastisk. Men der er nogle store problemer omkring ham som person, som nu er blevet synlige. Han fokuserer på væren og det skabende, men mangler det tredje element, kærligheden, der er helt afgørende. Da jeg var elev hos ham, var der en entydig interesse i næste skridt interessen for det skabende og det nye. Men der var et fravær af kærligheden og tilliden til det bestående. Det førte til en hårdhed hos ham, som jeg også følte på egen krop. Han kunne udøve et kolossalt pres på sine elever. Men jeg har så meget hår på brystet, at den hårdhed passede til mig. Den hjalp mig i svære situationer.

LÆS OGSÅ: Amerikansk gurus undskyldning vækker vrede hos kendte danskere

Det er jo dig, der har introduceret danskerne til ham og promoveret ham herhjemme, hvordan har du det med det?

Jeg synes, det er fantastisk, at han erkender og undskylder sin egen fejlbarlighed. Men jeg mener, det er helt urimeligt at sige, at han nu indrømmer hele baduljen. Der er ingen tvivl om, at han har taget enerådende beslutninger, også om at fortsætte med at udsende sit eget magasin, EnlightenNext Magazine, selvom det hele var ved at gå fallit. Han har opført sig på en autoritær måde, der har været ubehagelig for specielt hans nærmeste elever.

Men har du ikke selv et ansvar?

Der er mennesker, der har brændt nallerne på ham, men der er også mennesker, der, som jeg selv, har fået noget med, som de er evigt taknemmelige for. Jeg er klar over, at der ligger et ansvar hos mig, fordi jeg introducerede Andrew Cohen. Men jeg føler ikke trang til at undskylde. De mennesker, jeg har mødt, er voksne mennesker, der har fået kontakt til egen dybde.

LÆS OGSÅ: Et spirituelt korthus er væltet

Du har skrevet forordet til hans netop danskoversatte bog, Den evolutionære indsigt. Hvad siger du til, at du har anbefalet ham, når nu han står frem og undskylder?

Jeg fik røde ører, da Andrew Cohen undskyldte. Jeg ville have overvejet det en ekstra gang, hvis jeg havde vidst det med undskyldningen. For hvis manden ikke selv som person lever op til den evolutionære indsigt, han prædiker, så er der et element af uautenticitet i det hele. Samtidig må jeg sige, at jeg synes, bogen er et fint dokument. Men jeg vidste ikke noget om alt det her før for ganske nylig.

Kritikken af ham er ikke ny. Er det ikke naivt at sige, at du ikke vidste noget om det?

Listen med de allermest alarmerende beskyldninger har været der længe. Men jeg skal ikke kunne sige, hvad der er rigtigt og forkert. Blind kærlighed vendes let til blindt had som vi ser det i skilsmissen. Jeg kan kun tale om mit eget kendskab til ham.

Du nævner kristendommen som et svar på, hvorfor du forlod hans organisation. Er du blevet kristen?

Det ved jeg faktisk ikke. Men det ligger i min natur at forstå og tænke som en kristen. Det, der er så ufattelig stærkt ved kristendommen, er, at den har hjertet med. Uden det element vil enhver spiritualitet være halt. Du kan have en meget dyb oplevelse af væren og af det skabende, men hvis du ikke kan falde på knæ for noget, der er større end dig selv, så er det hele lige meget.