Prøv avisen

Pilgrim fra 1400-tallet fundet på nedlagt kirkegård

Muslingeskallen, der lå på brystet af en afdød pilgrim fra middelalderen, er formentlig bragt hele vejen til Danmark fra apostlen Jakobs grav i Santiago i Nordspanien. – Foto: Dorthe H. Petersen/Horsens Museum.

Arkæologiske udgravninger fra en nedlagt kirkegård ved Horsens har resulteret i et sjældent fund. En såkaldt ibsskal, som er det kendte pilgrimssymbol for en Jakobspilgrim

Flere hundrede skeletter fra Horsens og omegn bliver i øjeblikket undersøgt af arkæologer og antropologer for at kortlægge sygdomme i Middelalderen.

Men også andre historiske opdagelser dukkede op under udgravningerne ved Horsens. I en af gravene fandt man nemlig den kendte ibs-skal, som tilbage i Middelalderen kendetegnede Jakobs-pilgrimme, der valfartede til apostlens kendte grav i Santiago.

Muslingeskalstraditionen opstod ud fra en legende om apostlen. Ifølge legenden sad en portugisisk ridder på en hest ved det anløbssted, hvor skibet med liget af den hellige Jakob lagde til. En stjerne skinnede ned på apostlen, og ridderens hest blev så nervøs, at den sprang i vandet og trak ridderen med sig ned i dybet. Jakobs tilhængere reddede ridderen, og da de trak ham om bord på skibet, så de, at hele hans krop var dækket med muslinger. På grund af denne historie blev muslingerne tiltroet magisk og helbredende virkning. Pilgrimmene fandt skallerne fra de store kammuslinger på stranden ved Santiago og hjembragte dem som bevis på mange kilometers rejse til fods frem og tilbage fra apostlens grav. Og dette bevis tog Jakobs-pilgrimmen fra Horsens altså hele vejen med sig i sin egen grav.

kragh@kristeligt-dagblad.dk