Prøv avisen

Pinsekirker har øget tilsyn efter Silkeborg-sag

I omtrent et år er der arbejdet på at formulere tydelige handlingsplaner til landets frikirker om, hvad de skal gøre, hvis de opdager tegn på overgreb. Foto: Ritzau Scanpix/Iris/modelfoto

Skærpet kontrol med frikirker har baggrund i sag mod tidligere frikirkepræst, der afsluttes i dag

Når der i dag falder dom over en tidligere frikirkepræst fra Silkeborg, der står tiltalt for overgreb mod unge, er det den foreløbige retlige afslutning på en sag, som frikirkeorganisationer i Danmark har kendt til i otte år. Sagen om den tidligere præst har nemlig været på pinsekirkepræsternes fælleskabs bord siden 2010, hvor et tidligere medlem af Silkeborg-kirken kontaktede en frikirkepræst i Købehavn.

Det nævnte vedkommende selv ved et af retsmøderne i Retten i Viborg. Ifølge hendes vidneudsagn var hun flyttet til København fra Silkeborg. Her havde hun tænkt sig at begynde i en københavnsk frikirke, og forud for dette skulle hun have en samtale med en af kirkens præster. Denne præst fattede mistanke om grænseoverskridende adfærd hos den i dag tiltalte ud fra samtalen med kvinden. Derfor opfordrede han kvinden til at kontakte politiet, hvilket hun gjorde. Selv kontaktede han pinsekirkepræsternes fællesskab, hvorefter den i dag tiltalte blev ekskluderet derfra.

Politianmeldelsen førte ikke til nogen sigtelse, men hos pinsekirkerne betød sagen, at man ændrede sin praksis for, hvordan man holder tilsyn med de enkelte kirker. Det siger Tonny Jacobsen, formand for netværksorganisationen af frikirker, Frikirkenet:

”Vi er generelt godt tilfredse med, hvordan præstefællesskabet håndterede sagen, da man blev bekendt med de mistænkelige forhold. Men sagen har selvfølgelig fået os til at se på, om vi kan gøre mere for, at det ikke skal løbe løbsk, som det har gjort i Silkeborg,” siger han.

Derfor har Frikirkenet sat flere initiativer i søen, der skal forhindre sager som den, der foreløbigt afsluttes i retten i dag. Et af dem er et krav om, at alle kirker, der er tilknyttet Frikirkenet, skal have ekstern rådgivning, der inkluderer et tilsyn. Selv er Tonny Jacobsen med til at føre tilsyn.

”Det betyder, at jeg besøger nogle kirker i ny og næ. Mest af alt for at rådgive dem og hjælpe dem, men naturligvis også for at at have samtaler med menighedsråd og præster om, hvordan trivslen er i kirken. Det er svært at svare på, om et fast tilsyn ville kunne have forhindret det, der skete i Silkeborg. Men der er i hvert fald betydeligt bedre chance for, at det ikke ville være kommet så langt,” siger han.

Et andet tiltag fra det frikirkelige miljø er, at man har opstillet mere faste krav for den organisatoriske struktur inden for kirker, der er medlem af Frikirkenet.

Kravene er, at der altid skal være et menighedsråd eller lignenede, der kan fyre eller afsætte en person, hvilket skal forhindre, at enkeltpersoner får for stor magt i en kirke.

Derudover har landets pinsekirker lavet en mere tydelig procedure for, hvornår og hvordan man kan ekskludere en præst eller kirke, mens Frikirkenet har påbegyndt et samarbejde med Red Barnet. En af personerne bag det samarbejde er Mette Villerup, præst i Holstebro Pinsekirke og formand for pinsekirkernes ungdomsarbejdes paraplyorganisation.

I omtrent et år har blandt andre hun og en konsulent fra børneorganisationen arbejdet på at formulere tydelige handlingsplaner til landets frikirker om, hvad de skal gøre, hvis de opdager tegn på overgreb.

”Det var ikke en direkte reaktion på Silkeborg-sagen, men behovet for at gøre noget blev voldsomt aktualiseret af den,” siger hun.

”Vi har ikke haft nogen decideret handlingsplan, og det er ikke godt nok. Vi skal sikre os, at hvis nogen opdager noget mistænkeligt, skal de ikke være i tvivl om, hvorvidt de skal gå til en leder i kirken, politiet eller andre myndigheder. Vi skal være sikre på, at der ikke er vigtige informationer, der strander,” siger hun.

Dommen mod den tiltalte tidligere frikirkepræst bliver afsagt klokken 11 i Retten i Viborg.