Pokémon-jagt forandrer vores kirkegårdskultur

Landet over protesterer pårørende over Pokémon-jagt på kirkegårdene. Men sker jagten med respekt for pårørende og afdøde, er det kun positivt med besøg, siger biskop

Flere steder har pårørende protesteret over jagten på Pokémons og påklistret indgange til kirkegårde med tekster som: ”Forældre og andres børn er begravet her på kirkegården. Lad dem venligst hvile i fred. Tag på Pokémon-jagt et andet sted". Arkivfoto.
Flere steder har pårørende protesteret over jagten på Pokémons og påklistret indgange til kirkegårde med tekster som: ”Forældre og andres børn er begravet her på kirkegården. Lad dem venligst hvile i fred. Tag på Pokémon-jagt et andet sted". Arkivfoto. . Foto: Julian Stratenschulte/DPA.

Mobilspillet Pokémon Go har forandret gadebilledet herhjemme med unge i hobetal, som søger alle afkroge for at fange de små virtuelle væsener på deres telefoner.

Spillet har også forandret kirkegårdskulturen, da der er gemt Pokémons på kirkegårde i hele landet.

Men flere steder har pårørende protesteret over jagten og påklistret indgange til kirkegårde med teksten:

”Forældre og andres børn er begravet her på kirkegården. Lad dem venligst hvile i fred. Tag på Pokémon-jagt et andet sted,” står der eksempelvis skrevet på lågen til Vodskov Kirkegård i Nordjylland.

Også pårørende på Assistens Kirkegård og Vor Frelsers Kirkegård i København, Helsingør Kirkegård og Skærbæk Kirkegård i Sønderjylland har opponeret imod Pokémon-jagten.

Men blandt kirkefolk er der glæde over jagten på de små virtuelle monstre på kirkegårdene.

”Kan jagten være med til at formidle nogle af kirkegårdens værdier og sker det under hensyntagen til reglerne på kirkegården, ser jeg positivt på det. Kirkegården er et særligt sted, hvor man tager hensyn, men jeg kan ikke se, at det er umuligt at sammenholde med spillet,” siger Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift og formand for Foreningen for Kirkegårdskultur.

Når kirkegårdsforvaltere og pårørende ser forskelligt på Pokémon-indtoget, er der en god grund til det, siger sociologiprofessor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet.

”I folkekirkeligt regi og blandt kirkegårdsforvaltere foregår der en charmeoffensiv, hvor man skal finde på nye måder at bruge kirkegården på, mens kirkegårdene primært anses som et privat rum af de pårørende. For dem er kirkegårdene et meget emotionelt rum, hvor de kan dyrke sorgen og mindes de afdøde, og det kan være forstyrrende med unge, der søger efter Pokémons,” siger Michael Hviid Jacobsen.

I de kommende år, hvor mere areal på kirkegårde udlægges til rekreative formål på grund af færre kistebegravede, vil diskussionen om kirkegårdsbrugen igen dukke op, vurderer Michael Hviid Jacobsen.

”De pårørende vil nok have en mere defensiv indstilling til dem, der vil solbade, spise frokost og jagte Pokémon på kirkegårdene. Der må man også bare huske på, hvad kirkegårdene primært skal bruges til. Der er intet til hinder for, at man kan spise frokost eller jagte Pokémons andre steder end på kirkegården.”