Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Polen er ramt af pave-feber

Pave Johannes Paul den Anden døde i 2005 og saligkåres den 1. maj i år. I den forbindelse kan man nu købe en særlig pave-oplukker, "the Popener", med pavens ansigt på. Foto: .

Den tidligere pave Johannes Paul den Anden saligkåres den 1. maj og allerede nu er forberedelserne i hans hjemland, Polen, i fuld gang

Den tidligere pave Johannes Paul den Anden, også kendt som Karol Wojtyla, vil den 1. maj blive saligkåret, hvilket er første skridt på vejen til en helgenkåring. Det får ifølge den britiske avis The Guardian hans hjemland, Polen, til at stå på den anden ende. Forberedelserne er i fuld gang, hvilket blandt andet afspejler sig i statuer og relieffer af den afdøde pave. Særligt i pavens egen fødeby, Wadowice, cirka 50 kilometer uden for Krakow.

LÆS OGSÅ:Johannes Paul bliver saliggjort den 1. maj

Den polske billedhugger Czeslaw Dzwigaj har eksempelvis gjort det til sit livsværk at producere pavelige monumenter. Med sine mere end 70 pave-figurer skulle man tro, at arbejdet begyndte at kede den polske billedhugger, men det gør det ikke:

"Jo mere du fordyber dig i et emne, jo mere ser du. Ingen af mine skulpturer af Johannes Paul er ens. Der er altid mere at udforske," siger billedhuggeren, som ifølge The Guardian i øjeblikket arbejder på et sæt altertavler, der skal stå klar til saligkåringen i maj.

Dzwigaj tvivler på, at nogen anden pave vil kunne erstatte Johannes Pauls rolle som polsk nationalikon:

"Respekten for kirken er faldet dramatisk, fordi vi nu ikke har en leder. Kirken er blevet udflydende, fordi den ikke har en sand leder. Ingen anden har så megen karisma."

Opfindsomheden i forbindelse med saligkåringen vil ingen ende tage. Blandt andet kan man nu købe en særlig pave-oplukker, "the Popener", med pavens ansigt på. Også mønter, billeder, figurer og andre samleobjekter fremstilles i stor stil, så ingen længere kan være i tvivl om, hvordan Polens nationale stolthed ser ud.

fabricius@k.dk