Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Politikere kræver handling efter dom mod Jehovas Vidne

Der lyder hård kritik af dommen mod et dansk medlem af Jehovas Vidne, som i dag modtog en dom på seks års fængsel i Rusland for at udbrede sin tro. Foto: Ritzau Scanpix

Det vækker harme hos de danske politikere, at Rusland har idømt dansk medlem af Jehovas Vidner seks års fængsel. Venstre forventer opbakning fra EU-lande, mens Socialdemokratiet ønsker den dømte udleveret til Danmark

Flere ordførere melder sig klar til at hjælpe et netop fængselsdømt dansk medlem af Jehovas Vidner i Rusland.

I går faldt der dom i en længere russisk retssag mod Dennis Christensen, der får seks års fængsel for ifølge dommeren at have ”aktivt bidraget til fortsættelsen af aktiviteterne for den forbudte religiøse ekstremistiske organisation Jehovas Vidner”.

Sagen har allerede vakt stor opsigt herhjemme, hvor blandt andet udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har kaldt dommen ”under al kritik”. Og samme kritik lyder der nu fra flere udenrigsordførere.

”Det er dybt problematisk, for hermed bliver tros- og religionsfriheden, der beskytter menneskers ret til at leve, tænke og tro frit, trådt under fode,” siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, som bakkes op af udenrigsordfører for De Radikale Martin Lidegaard:

”Den er endnu et eksempel på, at Rusland bevæger sig i den helt forkerte retning i øjeblikket, når det handler om demokrati og beskyttelse af religiøse, seksuelle og etniske menneskerettigheder.”

Udenrigsordfører for Venstre Michael Aastrup Jensen mener, at ”det er beskæmmende, at man nu kan blive dømt i et europæisk land for at være medlem af en religion”.

”Fra den danske regerings side skal vi – forhåbentlig sammen med de andre EU-lande – banke i bordet og sige, at det er totalt uacceptabelt. Dernæst håber og forventer jeg, at den her sag kommer for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol meget hurtigt. Jeg forventer også, at Rusland får en dom, for det her er helt hen i vejret,” siger han.

Nick Hækkerup mener, at dommen først og fremmest skal påtales af udenrigsminister Anders Samuelsen:

”Og så synes jeg, at vores ambassade i Moskva enten skal få den dømte frigivet eller udleveret til Danmark. I det omfang han skal afsone i Rusland, skal vores folk fra ambassaden følge hans afsoning og sørge for, at han har rimelige forhold.”

Han mener, at det er ”et lønligt håb og et værktøj, der kan bruges”, når Michael Aastrup Jensen (V) forventer, at sagen kommer for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Udenrigsordfører for Konservative Naser Khader kalder dommen for ”virkelig hård”. Han mener, at afdelingen i Udenrigsministeriet, der skal bekæmpe forfølgelse af religiøse minoriteter, bør gå ind i sagen.

”For spørgsmålet er, om han har fået en fair retssag. Det virker umiddelbart ikke sådan.”

Marie Krarup (DF), der er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn, er blandt de få folketingspolitikere, der flere gange har kritiseret Vestens negative syn på Rusland. Hun ønsker dog ikke at udtale sig om denne sag, men henviser til partiets udenrigsordfører, Søren Espersen. Han kalder Ruslands ageren for ”skandaløs”, men vil have en forklaring fra den russiske ambassadør i Danmark, før han beslutter, hvad man politisk bør gøre.