Politikere kræver, at kirkelukninger bliver undersøgt

Kirkefolk, der har udpeget 14 kirker til lukning, har muligvis for mange kasketter på til opgaven, mener kirkepolitikere og berørte menighedsråd

Menighedsrådenes kritik af stiftsrådet i København går blandt andet på, at medlemmer af stiftsrådet har så mange forskellige interesser i spil, at deres indstilling af 14 kirker til lukning fremstår utroværdig. På billedet ses en af de lukningstruede kirker, Sankt Pauls Kirke i Nyboder.
Menighedsrådenes kritik af stiftsrådet i København går blandt andet på, at medlemmer af stiftsrådet har så mange forskellige interesser i spil, at deres indstilling af 14 kirker til lukning fremstår utroværdig. På billedet ses en af de lukningstruede kirker, Sankt Pauls Kirke i Nyboder. Foto: Leif Tuxen.

Mens fem menighedsråd protesterer over, at stiftsrådet i København har indstillet deres kirker til lukning, kræver politikere nu stiftsrådets beslutning undersøgt.

Menighedsrådenes kritik går blandt andet på, at medlemmer af stiftsrådet har så mange forskellige interesser i spil, at deres indstilling af 14 kirker til lukning fremstår utroværdig. Den beskyldning bør kirkeministeren undersøge til bunds, mener Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard Larsen.

LÆS OGSÅ: Utilfredse kirker nægter at lade sig lukke

Det er meget vigtigt, at det bliver fuldstændigt klart, om indstillingen fra stiftsrådet er upartisk og funderet på et neutralt og oplyst grundlag, siger han.

Kirkeordfører Mette Bock (LA) ønsker ligeledes kirkeministeren på banen:

Det er ikke nogen god retstilstand, at der er uklarheder. Det er noget rod. Vi vil gerne sige til kirkeministeren, at det skal klargøres.

LÆS OGSÅ: Kirke under lukning: Hvem vil købe et orgel?

Flere af de menighedsråd, der nægter at lade deres kirke lukke, skærper samtidig kritikken af medlemmer i stiftsrådet. Rådets formand Inge Lise Pedersen har mindst tre kasketter på i den her sammenhæng, lyder det fra menighedsrådsformand i Solbjerg Kirke Ebbe Larsen:

Hun sidder i menighedsråd i en kirke, der ikke er indstillet til lukning. Hun er medlem af et provstiudvalg, som kommer med forslag til lukninger, og hun er formand for stiftsrådet, som tager imod forslagene. For at det ikke skal være løgn, er hun også formand for Landsforeningen af Menighedsråd, som skal pleje vores interesser som menighedsråd. Det er moralsk forkasteligt.

LÆS OGSÅ:
Forsker: 200 kirker kan lukke på 10 år

Jeg er valgt til et menighedsråd for at varetage sognets interesser, til provstiudvalget for at varetage provstiet og til stiftsrådet for at varetage stiftets interesser. Så jeg skifter både kasket og briller, når jeg går til møde de forskellige steder. Desuden er de fleste medlemmer af stiftsrådet også menighedsrådsmedlemmer, siger Inge Lise Pedersen.

Ebbe Larsen påpeger også, at stiftsrådets medlemmer stort set alle er involveret i kirker, der ikke er indstillet til lukning:

Det ligger i sagens natur, hvorfor skulle de indstille deres egne kirker?.

Til det siger Inge Lise Pedersen: Betyder det, at det kun er menighedsrådsmedlemmer i kirker, der er indstillet til lukning, der er egnede til at sidde i stiftsrådet? Og hvordan ville man organisere det?.

Næstformand i Aalholm Kirkes menighedsråd Jan Larsen langer ud efter stiftsrådsmedlem Finn Vejlgaard, som også er provst i Valby-Vanløse Provsti.

Vi har anført det over for biskoppen, men man mener ikke fra stiftets side, at der er et habilitetsproblem. Vi mener selvfølgelig det modsatte, for den provst, der har udpeget vores kirke til lukning, er præst i vores nabosogn. Alene det, mener vi, kan gøre ham inhabil i forhold til at pege på vores kirke.

Ifølge jurist og forhenværende dommer Jens Smedegaard Andersen kan man ikke i juridisk forstand tale om inhabilitet, eftersom stiftsrådet ikke har nogen formel beslutningskompetence. Den ligger hos kirkeministeren.

Men det er altid betænkeligt at have flere kasketter på, når man er med til at administrere andres forhold.

Kirkeminister Manu Sareen (R) skriver i en mail, at han ikke kan udtale sig om stiftsrådets arbejde:

Men stiftsrådet har ikke kompetence til lukke kirker. Stiftsrådet kan rådgive biskoppen, hvis biskoppen beder om det. I forhold til eventuelle kirkelukninger i København afventer jeg nu en begrundet indstilling fra biskoppen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra medlem af stiftsrådet og provst i Valby-Vanløse Provsti Finn Vejlgaard.