Prøv avisen

Politikere ønsker aldersgrænse for konversion

Der er ingen opgørelser over, hvor mange under 18 år, der konverterer til islam, lyder det fra imam Sayed Daniel Rezaei fra Imam Ali-moskéen i København. Arkivfoto. Foto: Lars Nybøll/ritzau

Mens unge under 18 år ikke kan blive døbt og blive medlem af folkekirken uden forældrenes samtykke, er der ingen begrænsninger, hvis de unge vil konvertere til islam eller andre religioner. Flere partier vil nu have ligestillet de andre trossamfund med folkekirken. Biskop bakker op

Politikere vil have sat en stopper for unges nemme adgang til islam.

Efter at et anonymt forældrepar til BT har fortalt om deres 15-årige datter, der er blevet muslim uden deres kendskab, vil De Konservative, Dansk Folkeparti og en biskop have kigget loven for religiøs konversion efter i sømmene.

Der er nemlig forskel på kravene for at lade sig døbe og blive medlem af folkekirken i forhold til kravene til at konvertere til islam og blive medlem af et muslimsk trossamfund.

Forældre skal samtykke, hvis man er under 18 år og vil melde sig ind eller ud af folkekirken, men skal ikke høres, hvis deres umyndige barn vil være muslim, fortæller Brian Arly Jacobsen, lektor med speciale i religion og politik ved Københavns Universitet.

”De gældende regler for de andre trossamfund i Danmark sidestiller dem i højere grad med foreninger end med nogen, der skal have den samme forordning som folkekirken. Hvis en person under 18 år melder sig ind i en politisk ungdomsorganisation, skal man jo heller ikke have forældrenes samtykke,” siger han.

Men reglerne for konversion til andre trossamfund, der ønsker en statslig godkendelse, kan ændres med den samlede lovregulering om en ny trossamfundslov, som er under udarbejdelse i disse måneder.

Og det kan være én løsning, siger Naser Khader, kirkeordfører for De Konservative.

”Men trossamfundsloven gælder kun for anerkendte trossamfund, og dermed når man ikke de mere yderligtgående moskéer, som unge konverterer til. Derfor må vi have undersøgt, hvad man helt generelt kan gøre, så vi sikrer, at forældrene inddrages, hvis man er under 18 år og vil konvertere til islam,” siger Naser Khader.

Hos regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er der fuld opbakning til en lovændring.

”Jeg synes, at det er et kolossalt stort problem, at folkekirken er underlagt et regelsæt, der ikke gælder for andre trossamfund. Der burde være ligestilling, så man som medlem af folkekirken ikke er stillet på en mere rigid måde i forhold til andre trossamfund. Derfor vil jeg slå til lyd for krav om samtykke ved konversion i loven om andre end folkekirken,” siger partiets kirkeordfører Christian Langballe.

Det undrer også Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift, at der ikke er regler for at konvertere til islam, hvis man er under 18 år.

”At skifte religion er ikke nogen lille sag. Hvis man er under myndighedsalderen, synes jeg bestemt, at man skal have tilladelse fra forældrene – ligegyldigt hvilken religion man vil bekende sig til. Det er manglende seriøsitet, at det ikke allerede er en del af trossamfundsloven,” siger Henrik Stubkjær.

Også Venstres kirkeordfører, Carl Holst, finder det oplagt at se på konversion i forbindelse med trossamfundsloven:

”Når der er et ønske om at se på det fra De Konservative og Dansk Folkeparti, så skal det også undersøges. Nu har vi også en krog med trossamfundsloven. Men vi skal også bare tænke over, hvad det vil betyde, hvis en 17-årig ønsker at konvertere fra islam til kristendom,” siger Carl Holst.

I Enhedslisten ser man dog ingen grund til ny lovgivning.

”Jeg ser ingen problemer i, at eksempelvis en pige på 15 eller 16 år skifter til en anden religion uden at spørge sine forældre om lov. Jeg ser faktisk hellere, at man afskaffer kravet til samtykke for dem, der vil melde sig ind eller ud af folkekirken,” siger partiets kirkeordfører Bruno Jerup.

Der er ingen opgørelser over, hvor mange under 18 år, der konverterer til islam, lyder det fra imam Sayed Daniel Rezaei fra Imam Ali-moskéen i København.

”I islam opererer vi ikke med et register på samme måde som i folkekirken. Det eneste, det kræver at blive muslim, er, at man siger og tror på, at der ikke er nogen anden gud end gud, og at Muhammed er guds sendebud,” siger Sayed Daniel Rezaei, der afviser ønsket om at kræve samtykkeerklæringer fra forældrene til de unge.

”Kæden hopper af for mig, hvis en opringning til forældrene skulle blive stopklodsen for barnets tanke- og religionsfrihed,” siger Sayed Daniel Rezaei.