Politikere siger nej til frit kirkevalg

Fra alle sider i Folketingssalen afvises kirkeminister Tove Fergos (V) forslag om frit kirkevalg

Kirkeminister Tove Fergo (V) står helt alene med sit ønske om at give danskerne lov til selv at bestemme, hvor de vil giftes eller have deres børn døbt. Hverken regeringspartierne V og K eller de ellers så trofaste støtter fra Dansk Folkeparti vil acceptere forslaget om frit kirkevalg.

Tove Fergo er medlem af regeringens ministergruppe ved navn »En mere borgernær offentlig sektor«, og i den forbindelse ønsker hun, at folkekirkemedlemmer får en ubetinget ret til at løse sognebånd til et andet sogn.

Det ønske går sandsynligvis ikke i opfyldelse. I hvert fald siger den kirkepolitiske støtte fra Dansk Folkeparti folketingsmedlem og præst Jesper Langballe:

- Jeg kan roligt sige, at jeg er fuldstændig uenig med Tove Fergo.

- Det er højst besynderligt, at Tove Fergo lufter det synspunkt, når hun med sit udmærkede lovforslag om decentralisering har til hensigt at styrke respekten for sognemenigheden. Med forslaget om frit kirkevalg vil hun indføre en markedsøkonomisk tilvalgskirke, hvor folk futter afsted fra det ene »slagtilbud« til det andet, siger Jesper Langballe.

Som omtalt i Kristeligt Dagblad i går er kirkeudvalgets formand, ministerens partifælle Birthe Rønn Hornbech, imod en ordning med frit kirkevalg, og det samme er den kirkepolitiske ordfører i regeringspartiet de konservative, gruppeformand Knud Erik Kirke- gaard.

- Jeg er meget skeptisk over for ideen. Det er helt fundamentalt for den måde, vi har indrettet folkekirken på, at den er organiseret i sogne med menigheder omkring den lokale kirke. Frit valg er fantastisk på mange områder, men når det gælder folkekirken, frygter jeg, at sognefællesskabet omkring menigheden og menighedens arbejde vil lide tab, siger Knud Erik Kirkegaard.

Heller ikke Socialdemokraterne er med på ideen om frit kirkevalg. Partiets næstformand i Folketingets kirkeudvalg, Karen Klint, siger:

- Det er vel endnu et »frihedsbrev«, og alle regeringens frihedsbreve har ind til nu mest rummet nedskæringer og ikke den udvidelse af friheden, som man ellers annoncerer. Jeg kan da også se ud fra Tove Fergos udtalelser, at hun har det ganske fint med at nedlægge kirker, som måske kommer til at stå tomme.

SF's Margrete Auken, som selv er præst, er fortørnet over ministerens forslag:

- Jeg ved da slet ikke, hvad hun tænker på. Det kirkelige arbejde vil simpelthen bryde sammen, og indbyggerne i sognet vil slet ikke kunne komme til. Vi er nødt til at sætte hælene meget hårdt i, for som præster vil vi slet ikke kunne få tid til sygebesøg og samtaler ved bryllupper, barnedåb og begravelser. Men den del af arbejdet respekterer ministeren tydeligvis ikke, siger Margrete Auken.

kiil@kristeligt-dagblad.dk