Politikere udfordrer kirkens vetoret i byggesager

Billedet er fra 2005 fra gågaden i Holstebro. Foto: John Jedbo / POLFOTO

Der skal selvfølgelig tages hensyn til kirkerne, som har ligget i byerne meget længe, men det er skidt, hvis kirken direkte kan blokere for udviklingen i byerne.
Leif Mikkelsen (LA), kirkeordfører

Det har givet hård kritik af folkekirken, at man har nedlagt veto mod indkøbscenter nær kirke i Holstebro. Byens borgmester er utilfreds, og Liberal Alliance vil nu spørge kirkeministeren til sagen

Folkekirken er havnet i massivt blæsevejr i Holstebro, efter at Viborg Stift med et veto har været medvirkende til, at et stort butiks- og lejlighedsprojekt i midtbyen skrottes.

Problemet for stiftsøvrigheden i Viborg Stift var, at det 63 meter høje byggeri ville overskygge den nærliggende Holstebro Kirke med en højde på 46 meter.

Som statslig myndighed kan stiftsøvrigheden i Viborg – som består af biskop og stiftamtmand – nedlægge veto. En mulighed, de altså har benyttet sig af til stor fortrydelse for blandt andre Holstebro Kommunes borgmester, Hans Christian Østerby (A).

”Der må være grund til selvransagelse hos stiftsøvrigheden. Bygningen af Enghavecenteret havde en enorm betydning for Holstebro som vækstcentrum her i Vestjylland. Jeg går stadig og håber på, at der er en chance for at realisere projektet, men så er vi nødt til at vide, hvor vi står næste gang. Derfor må vi bruge dette som startskud til en debat om, hvorvidt kirken kan blokere for udviklingen af en by,” siger H.C. Østerby.

Det er formand for handelsstandsforeningen

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.