Prøv avisen

Politikere vil kæmpe for hospicer

Kristeligt Folkeparti fremsætter i dag i Folketinget beslutningsforslag om en styrkelse af den lindrende indsats for døende

Flere medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg lovede at kæmpe for bedre forhold for døende, da tre organisationer i går fremlagde opskriften på, hvordan man kan skabe den ideale model for lindring i den sidste svære tid.

De tre foreninger, Kræftens Bekæmpelse, Foreningen for Palliativ Indsats og Hospice Forum Danmark har samarbejdet om at lave modellen for, hvordan de fremtidige tilbud til døende kan virkeliggøres, og forslaget blev præsenteret i København.

Trods ildsjæle og rapporter sker der ikke så meget på hospicefronten, og der er ventelister til de eksisterende hospicepladser.

- Det er en meget tung proces, siger medlem af Folketingets sundhedsudvalg Ester Larsen (V), der var til stede ved præsentationen af pjecen. Ester Larsen har kæmpet for hospicer siden 1984 og kan endelig glæde sig over, at der er et hospice på vej på Fyn.

Formand for udvalget, Birthe Skaarup (DF), lovede, at hendes parti vil kæmpe for, at der afsættes penge til hospicer i den kommende finanslov.

- Der er nogen, der tror, at det er så nemt at få pengene. Det er ikke spor nemt, siger Birthe Skaarup.

Et center i hvert amt

Og Kristeligt Folkepartis sundhedsordfører, Tove Videbæk, er enig.

- Der kommer ikke skub i det, før vi vedtager det ved lov, siger Tove Videbæk. Kristeligt Folkeparti fremsætter i dag beslutningsforslag om en styrkelse af den lindrende indsats for døende. Og dermed kan der blive brug for opskriften fra de tre foreninger.

Hovedpunkterne i modellen er, at der i hvert amt skal være et center for døende med 12-15 sengepladser samt et tværfagligt udegående eksperthold, der kan lindre livets afslutning for dem, der dør hjemme. Endelig handler den ideale model også om at inddrage frivillige. /ritzau/