Politikere vil se på folkekirkens vielsesret

MED AFSTEMNING Flere borgerlige kirkepolitikere er nu villige til at diskutere, om vielserne skal ud af folkekirken. Det sker, fordi et flertal af biskopperne på forskellig vis er imod lovforslaget om vielse af homoseksuelle, og nogle sætter samtidig spørgsmålstegn ved folkekirkens vielsesbemyndigelse

bryllup, brudepar
Bryllup, brudepar. Foto: Bertrand Bechard/colourbox.com.

Regeringens lovforslag om, at homoseksuelle skal kunne vies både i folkekirken og på rådhuset, slap igennem førstebehandlingen i sidste uge i Folketinget med flertallet i behold. Men nu vil flere politikere fra oppositionen lige- som en række biskopper gerne diskutere, om folkekirkens bemyndigelse til at vie danskerne i kirken med juridisk gyldighed nu også er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Antallet af vielser i kirkerne rasler ned

Det var Karsten Nissen, biskop i Viborg, der åbnede for denne udgang på uenigheden om vielse af homoseksuelle i folkekirken. Samme dag som lovforslaget til ændring af ægteskabsloven forelå i sin fulde tekst, forudså han, at der nu hurtigt ville rejse sig en debat om, hvorvidt folkekirken skal beholde sin vielsesret eller forsøge at løse problemet ved at frasige sig den. Der er ikke længere balance mellem kirke og stat, når staten kan diktere folkekirken sin civilretlige forståelse af ægteskabet, mener biskoppen.

Fem andre biskopper er villige til at diskutere, om den traditionsrige vielse skal ud af kirken, og nu melder garvede kirkepolitikere sig også på samme bane.

Det er smerteligt, hvis vielsen forsvinder ud af folkekirken, skriver Birthe Rønn Hornbech (V) i et debatindlæg i dagens avis.

Men misbruget af folkekirken giver mig sjælekvaler, og min tvivl vokser. Jeg er vist nok på vej til at ændre mening og overvejer, om ikke vi i folkekirken skal vælge den rene vare og overlade juraen til borgmesteren.
|
Hvor andre borgerlige partier har sat spørgsmålstegn ved hastværket omkring lovforslaget, inden folkekirken var klar til en fælles løsning, så har Dansk Folkeparti hele tiden været skarp modstander af forslaget.

Når flere begynder at sætte spørgsmålstegn ved vielsesbemyndigelsen, så viser det bare, at regeringen og kirkeminister Manu Sareen (R) har tromlet ind over folkekirken, siger kirkeordfører Christian Langballe (DF).

Seks biskopper har bedt kirkeministeren om at sætte lovforslaget i bero, mens andre har følt sig så pressede, at de nu vil diskutere, om vielsen i det hele taget skal blive i folkekirken, når den på de foreliggende præmisser trues af splittelse. Det er et vidtgående og trist skridt at tage, men når situationen er, som den er, så synes jeg, at det er en god idé at diskutere folkekirkens fremtidige vielsesbemyndigelse, siger Christian Langballe.

Det Konservative Folkeparti ser egentlig gerne en vielse af homoseksuelle par i folkekirken, men de skal kaldes livsfæller og ikke ægtefæller, mener partiet.

Den konservative partileder, Lars Barfoed, mener, at kirkeminister Manu Sareen med lovforslaget har gjort sig skyldig i en misforstået indblanding i kirkelivet.

Kirkeminister Manu Sareen er i fuld gang med at udløse en katastrofe for kirken, for de tusinder, som gerne vil indgå ægteskab i kirken i de kommende år, og for de homoseksuelle, som gerne vil have mulighed for at blive viet i kirken, siger han på baggrund af flere biskoppers ønske om at diskutere vielsesretten.

Derfor vil jeg kraftigt opfordre kirkeministeren til nu i alles interesse at søge forsoning med kirken. Kirkeministeren har helt og aldeles misforstået sin rolle, hvis han tror, at den går ud på at blande sig i folkekirkens indre kirkelige anliggender, siger Lars Barfoed.

Kristendemokraternes hovedbestyrelse diskuterede spørgsmålet om vielse af homoseksuelle i weekenden og har på den baggrund sendt en resolution til kirkeminister Manu Sareen og Folketingets Kirkeudvalg.

Vi ønsker at indføre en forfatning for folkekirken nu for fremover at undgå, at folkekirkens indre anliggender udsættes for skiftende stemninger i Folketinget. Vi anser folkekirken for at være et trossamfund. Og i denne situation har kirken fået krænket sit indre liv, når den på den måde pålægges at indføre en lovgivning og et ritual for homoseksuelle vielser på trods af mange protester. Jeg frygter, at vi kommer til at miste de trofaste folkekirkemedlemmer og kirkegængere, som bærer kirken i dagligdagen, og en afgivelse af vielsesretten er måske den eneste løsning i den situation, siger Per Ørum Jørgensen.