Politisk flertal for elektronisk bispevalg

For at undgå ballade om slåfejl og postudbringelse foreslår den konservative kirkeordfører, Charlotte Dyremose, at indføre elektronisk afstemning ved kommende bispevalg

Det næste bispevalg kommer muligvis til at foregå på nettet. -
Det næste bispevalg kommer muligvis til at foregå på nettet. -. Foto: colourbox.com.

Nye biskopper skal fremover vælges med stemmer afgivet på internettet frem for stemmer sendt med posten. Det foreslår den konservative kirkeordfører, Charlotte Dyremose, og hun får opbakning fra et flertal i Folketinget.

Forslaget kommer, efter de seneste to bispevalg i Roskilde og Københavns Stifter har været ramt af problemer. Valget i Københavns Stift blev blandt andet udskudt, fordi ordet ugyldigt var blevet til "gyldigt" i valgmaterialet, og efterfølgende var der stort postyr over mindst 58 stemmer, som kom for sent frem med posten.

– Man kan undgå nogle af de dumme, menneskelige fejl, der har været. Hvis valgmaterialet ligger elektronisk, er det din egen – og ikke postens – skyld, hvis du ikke får stemt. Medmindre der har været et systemnedbrud, siger Charlotte Dyremose.

Hun er åben for, at der en overgang vil være mulighed for både at stemme på nettet og pr. brev, men på sigt skal alle de stemmeberettigede stemme med en personlig kode enten på en privat computer eller eksempelvis på biblioteket.

Menighedsrådsvalget sidste år var det første i folkekirken, hvor det var muligt at afgive sin stemme elektronisk.

Her er alle folkekirkens medlemmer stemmeberettigede, og kun 1,4 procent af stemmerne blev afgivet over nettet, men Charlotte Dyremose er ikke bange for, at elektronisk afstemning vil afskrække eksempelvis nogle af de ældre fra at stemme til bispevalget, hvor præster og menighedsrådsmedlemmer er stemmeberettigede.

– Der er tale om stemmeberettigede med et forholdsvist højt kirkeligt engagement. Og der er mange bedsteforældre, som er gode til at sende sms'er og maile med børnebørnene, og der skal selvfølgelig være en række steder, hvor man kan få hjælp til proceduren, siger hun.

Både kirkeordførerne fra Venstre, Det Radikale Venstre og SF er positive over for forslaget.

– Et elektronisk valg kunne være en fin ting, for så kunne man måske sikre, at der ikke var så meget rod, siger Per Bisgaard (V), der dog vil afvente tilbagemeldingerne fra de to seneste bispevalg.

Pernille Vigsø Bagge (SF) mener, at folkekirken er nødt til at tænke nyt.

– Jeg synes, vi skal udvide demokratiet til at være mere moderne, så man kan gå ind på sin pc og stemme, siger hun.

Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti synes, det lyder 'snørklet og kinesisk' at skulle stemme på nettet.

– Det nuværende system er sådan set sikkert nok, og jeg tror ikke, et elektronisk valg kan forhindre de fejl, der har været. Men hvis der skabes et enkelt system, vil jeg ikke afvise ideen, siger han.

Til april næste år fylder Aalborg Stifts biskop, Søren Lodberg Hvas, 70 år. Derfor ventes bispevalget i Aalborg Stift – med foreløbig tre kandidater – at blive udskrevet inden for kort tid.

boding@kristeligt-dagblad.dk