Politisk kristendom står svagt i Danmark

I Tyskland har Kristendemokraterne været regeringsbærende i årtier og rækker langt uden for de kirkelige ...

I Tyskland har Kristendemokraterne været regeringsbærende i årtier og rækker langt uden for de kirkelige kredse. Her ses et landsmøde i CDU i 2016, hvor den kirkelige tilknytning er tydelig på de store skærme. – Foto: AA/ABACA/Polfoto

I Holland har Kristendemokraterne lige haft et forrygende valg, og lignende partier trives i Norge og Tyskland. Men herhjemme har de det svært. Dansk kristendomsforståelse udelukker religiøse partier, siger professor

Da alle stemmer ved parlamentsvalget i Holland var talt op sent i onsdags, kunne hele tre kristne partier finde smilet frem. De mærkede nemlig alle fremgang og fik mandater nok til at komme i Hollands parlament.

Partierne Kristne Union og Reformisterne, SGP, bevarede deres henholdsvis fem og tre mandater, mens Kristendemokraterne, CDA, gik fra 13 til 19 mandater og dermed blev det tredjestørste parti i parlamentet.

Men Holland er kun et af de europæiske lande, hvor kristne partier klarer sig ganske fint for tiden. I Tyskland har det konservativt-kristendemokratiske CDU været toneangivende i mange år, og siden 2000 har partiets Angela Merkel været forbundskansler.

Også Belgien har flere vigtige kristendemokratiske partier, og Letlands kristendemokratiske parti fik næsten halvdelen af letternes stemmer til Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Selv i Norden, hvor de kristeligt baserede partier de seneste år har tabt stemmer, sidder det norske Kristeligt Folkeparti på 10 mandater i Stortinget, mens de svenske kristendemokrater har 17 i Riksdagen.

De eksempler taget i betragtning kan man måske spørge sig selv, hvorfor det danske

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.