Politisk strid fører til blå dominans

Kirkeministerens nye udvalg giver tre pladser til borgerlige politikere og ingen til venstrefløjen

"Jeg syntes det er lidt aparte, at der nu er tre eks-politikere med fra den borgerlige fløj. Hvad gør de andre udpegede, hvis der skal diskuteres politik?" spørger Christian Langballe, kirkeordfører for Dansk Folkeparti.
"Jeg syntes det er lidt aparte, at der nu er tre eks-politikere med fra den borgerlige fløj. Hvad gør de andre udpegede, hvis der skal diskuteres politik?" spørger Christian Langballe, kirkeordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Linda Henriksen Denmark.

Ideen om en kirkeforfatning er ikke groet i Dansk Folkepartis baghave, og derfor lagde partiet da også ud med at sige nej til at deltage, da kirkeministeren inviterede alle partiernes kirkeordførere til at mødes og foreslå navne på medlemmer, der kunne sidde i regeringens nye udvalg om folkekirkens styringsstruktur.

Jeg troede ikke, at Dansk Folkeparti ville være med, siger formand for Kirkeudvalget Karen Klint (S).

De var heller ikke med til mødet, hvor ordførerne pudsede den sidste del af kommissoriet for udvalget af.

LÆS OGSÅ: Folkekirkens ansatte kritiserer Sareens udvalg

Kirkeordfører for Dansk Folkeparti Christian Langballe havde regnet med, at det var regeringen, der satte holdet. Men i sidste øjeblik gik det op for ham, at både Venstre og De Konservative havde fået to eks-politikere med, henholdsvis Charlotte Dyremose for De Konservative og Britta Schall Holberg for Venstre.

Og så ringede Christian Langballe til Manu Sareen, som dog først søndag aften ringede tilbage og accepterede, at også Jesper Langballe kom med i udvalget. Til gengæld fik Manu Sareen et udvalg med støtte fra alle partier.

Vi havde forskellige forslag, for det er vel ingen hemmelighed, at vi blandt andet er utilfredse med formanden, Hans Gammeltoft-Hansen, siger Christian Langballe.

Men jeg synes, det er lidt aparte, at der nu er tre eks-politikere med fra den borgerlige fløj. Hvad gør de andre udpegede, hvis der skal diskuteres politik?

På den anden side ønskede kirkeministeren bred støtte til udvalget, og det havde ikke været muligt, hvis han ikke havde givet noget til gengæld.

Sådan er politik, siger Mette Bock fra Liberal Alliance, der blandt andet står bag forslaget om, at udvalget skal komme med delresultater allerede i begyndelsen af 2013.

For mig handler det om, at der skal skabes en offentlig debat om kirkeforfatningen, og den ender i politik alene, hvis der kun kommer en betænkning ved udgangen af næste år. Jeg er meget optaget af debatten midtvejs, fordi den jo også betyder, at der kan navigeres undervejs.

Tidligere kirkeminister og kirkeordfører Per Stig Møller (K) har fået Charlotte Dyremose med i udvalget.

Det var vel i august, det faldt på plads, siger han.

Manu Sareen kom med en liste, som jeg syntes var for skæv, og jeg havde også håbet, at udvalget skulle afdække fordele og ulemper ved den nuværende ordning. Jeg frygtede, at det endte i et kulturradikalt udvalg, som ingen interesse ville have for udvalgsarbejdet. Men hvis udvalget bliver enigt med den nuværende sammensætning, så dækker det hele folkekirken, og så vil folkekirken ikke føle, at den bliver brugt i et politisk spil, siger han.

Havde han været kirkeminister, ville han have foretrukket, at folkekirken selv skulle udtrykke behovet for en kirkeforfatning.

Men regeringen har valgt at gøre det oppefra og ned, siger Per Stig Møller.

Der er ingen af de politikere, Kristeligt Dagblad har talt med, som er utilfredse med de tre eks-politikeres deltagelse.

Det bliver meget interessant, for de tre står jo for vidt forskellige kirkesyn, siger Mette Bock.

Karen Klint påpeger, at Jesper Langballe har stor viden på kirkeområdet, men hun håber også, at de tre borgerlige eks-politikere vil nedtone partibøgernes betydning.

Det har ikke været muligt at træffe repræsentanter fra de øvrige partier.