Politiske fredagsprædikener – Tyrkiets officielle islam er politisk

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, taler ved Den Internationale Ceremoni for Godgørenhed, et ...

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, taler ved Den Internationale Ceremoni for Godgørenhed, et arrangement som Diyanet, Tyrkiets myndighed for religiøse forhold, stod for. Foto: Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Ritzau Foto

I løbet af 2015 udsendte Tyrkiets myndighed for religiøse forhold over 4000 fredagsprædikener, som imamer i blandt andet Danmark skulle følge. Politiske og nationalistiske budskaber sniges ind med forskellige formuleringer i prædikenerne

”Brødre, vor glorværdige nations ærefulde holdning den 15. juli vil blive mindet med taknemmelighed af fremtidige generationer.”

Fredagsprædikenen den 29. juli 2016 handlede om det fejlslagne militærkup 14 dage tidligere. Det stærkt politiske budskab i ugens khutba (fredagsbøn, red.) blev hyldet i religiøs jargon og udsendt af Diyanet, Tyrkiets magtfulde myndighed for religiøse forhold.

Denne myndighed er et af de vigtigste ideologiske instrumenter, den tyrkiske stat har haft til rådighed siden sin grundlæggelse i 1924. I republikkens første årtier blev Diyanet paradoksalt nok brugt af staten, som dengang var i kløerne på de sekulære kemalister, til at tvangssekularisere samfundet og bekæmpe folkelige muslimske skikke, som staten ikke mente, havde hjemme hos det tyrkiske folk.

Allerede dengang var hovedformålet med Diyanet dog nationsopbygning qua budskaber fra centralt hold. Myndighedens rolle ændrede sig i 1980’erne efter militærkuppet den 12. september 1980. Hovedfjenden var dengang kommunismen, og de statsansatte imamer stod for at levere antisocialistiske budskaber i moskéerne. I samme periode fik

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.