Popmusikere synger om Bibelen

Der bliver sat strøm på Bibelen. Bibelselskabet har inviteret en række populære danske kunstnere til at fortolke 12 tekster fra Bibelen. Det er godt tænkt, mener kirkefolk og musikekspert

Kunstneren Sys Bjerre mener, at ”Bibelen ved, hvad den vil”. Her hun ses sidste år under P3’s prisoverrækkelse, P3 Guld. –
Kunstneren Sys Bjerre mener, at ”Bibelen ved, hvad den vil”. Her hun ses sidste år under P3’s prisoverrækkelse, P3 Guld. –. Foto: Martin Sylvest Andersen/.

Der er sol på sne og børn på ski, der er flyvemaskiner jeg ik vil i, der er ponyer og regnbuer og hungersnød og crosstrainer. Sådan lyder det, når en af dansk popmusiks kendte sangere, Sys Bjerre, lader sig inspirere af en flere tusind år gammmel bibeltekst i Prædikerens Bog.

Hun er med i Det Danske Bibelselskabs jubilæumsprojekt i anledning af årets 200-års jubilæum, hvor 12 kendte popmusikere hver vælger en tekst fra Bibelen, som de gør til udgangspunkt for en helt ny tekst og en helt ny melodi. De første kunstnere, der skal fortolke Bibelen, er foruden Sys Bjerre Anne Linnet, Eivør Palsdottir og Jonas Petersen fra Hymns from Nineveh.

Bibelselskabet vil med projektet Lydspor fra Bibelen videreføre den gamle tradition at fortolke og aktualisere de bibelske tekster.

LÆS OGSÅ: Musik handler om menneskelige relationer

Vi vil gerne undgå, at vores jubilæumsfejring bliver for indspist, siger Bibelselskabets generalsekretær, Morten Thomsen Højsgaard.

Bibelen er jo en bog for hele folket. Den er verdens mest læste bog og har indflydelse på både vores sprog og måde at tænke på. Bibelens tekster er evigtgyldige og taler også ind i en nutidig hverdag. Derfor er det så vigtigt at genfortælle og fortolke dens tekster. For os handler det om at sikre, at den brede befolkning og de unge ved, at Bibelen også er noget for dem, siger han.

Og det er bestemt et positivt tiltag, mener Henrik Marstal, musiker, producer og adjunkt ved Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Jeg vil som musikmenneske gerne kvittere for tiltaget, for det er en rigtig god måde at koble kirken med den brede befolkning på. Ved at få aktører fra den brede, ikke-elitære popmusik med på sådan en idé kan man med lidt held skabe et folkeligt bånd mellem kirken og danskerne. Samtidig er det fra kirkens side både en anerkendelse af og håndsrækning til popmiljøet. For de adspurgte musikere får dermed en helt unik mulighed for at arbejde med en særlig variant af et åndeligt indhold, nemlig det kristne, som de måske ellers ikke ville have haft lejlighed til at beskæftige sig aktivt med, siger han og fortsætter:

Desuden kan nogle af numrene måske endda vise sig at være fællessangsegnede. I så fald har man samtidig fået skabt et par nye sange, der kan bruges i kirken som en del af det nye repertoire, som mange kirker i forvejen anvender som alternativ til repertoiret i den traditionelle salmebog.

Ikke kun Henrik Marstal er begejstret for Bibelselskabets projekt. Også sognepræst Jørgen Lasgaard fra Sankt Pauls Kirke i Aarhus kan lide, hvad han hører fra Bibelselskabet. Han er kendt for at holde gudstjenester med det irske rockband U2 som tema, så han kender til at blande rockmusik med kirken.

Det er en fantastisk god idé, og for mig er det klart, at også kunstnere fra underholdningsbranchen viser, at Bibelens tekster betyder noget for dem. På den måde åbnes Bibelens fortællinger og bliver relevante for mennesker i dag. Nogle vil sige, at det er for poppet og en leflen for folket, men det har jeg kun hovedrysten tilovers for. Det er jo ikke anderledes, end at vi løbende får nye bibeloversættelser og tolkninger af de gamle tekster. At mennesker fra popkulturen, som vi kender, og som mange sætter pris på, bruger navn og rygte på en brobygning til Bibelen, har jeg al ære og respekt for, siger Jørgen Lasgaard.

Ole Brinth, der er rektor på Sjællands Kirkemusikskole, hvor der uddannes organister og kirkesangere, vil følge projektet med interesse.

Det er altid vigtigt, at kirken er med på, at det nutidige kunstneriske udtryk kommer i spil, for kirkemusikken må aldrig blive et museum, siger han.

Nu er det jo for tidligt at udtale sig om kvaliteten af projektet, før vi har set nogle resultater, men initiativet er absolut positivt.

Sys Bjerre kommer med den første sang i projektet den 23. januar, og den har hun kaldt Krig og fest. Den handler om hverdagsliv med op- og nedture og er inspireret af Prædikerens Bog, kap. 3, vers 1-17, som har overskriften Alting har en tid.

Det, jeg godt kan lide ved Bibelen, er, at den ved, hvad den vil. Der er altid et budskab i teksterne, og der bliver ikke sparet på de store armbevægelser. Det er meget inspirerende, og mange af de temaer, der bliver beskrevet, er jo stadig aktuelle, siger Sys Bjerre.