Præst: Det var ikke sådan, at jeg sagde hokus pokus

Sognepræst Jørgen Jørgensen har drevet ånder ud i omkring 50 hjem. For et par år siden kørte han ud til en familie, hvor blandt andet fjernsynet tændte sig selv, og ting faldt ned fra væggene

Sognepræst Jørgen Jørgensen, Aabenraa, er blevet kontaktet cirka 50 gange, hvor folk ønsker at få svar på tilsyneladende uforklarlige hændelser. – Fote: Lene Esthave/Scanpix. Foto: Lene Esthave Denmark

Jeg kan ingenting gøre, men jeg tror på én, der kan, sagde Jørgen Jørgensen i telefonen, da ægteparret ringede.

De var en velfungerende familie, som boede i eget hus i området omkring den sønderjyske by Aabenraa. De ringede til præsten efter hjælp og forklarede ham, at de gennem et stykke tid havde oplevet umiddelbart uforklarlige ting ske i deres hjem.

LÆS OGSÅ: Kritik af folkekirken for at afvise at tale om ånder

Døre klaprede, fjernsynet tændte sig selv, og mens de begge havde overværet det, kurede fjernbetjeningen tilsyneladende af sig selv hen ad bordet og ned på gulvet.
Da Jørgen Jørgensen kørte ud til parret, holdt han allerførst en lille gudstjeneste og læste højt fra salme 91 i Bibelen. Derefter gik han med parret rundt i de af husets rum, hvor der var foregået uforklarlige ting. Det var både gangen, stuen, køkkenet og baggangen.

I Jesu navn skal de magter, som er her, og som ikke hører til her, forsvinde til det sted, som er dem beredt, sagde Jørgen Jørgensen i hvert rum.

Til sidst slog han korsets tegn, og sådan fortsatte han rum for rum.

Det var ikke sådan, at jeg sagde hokus pokus, og så var problemet løst. Men jeg sluttede af med at give dem et krucifiks og forklarede dem, at huset var beskyttet af Gud, fortæller Jørgen Jørgensen, der til daglig er sognepræst ved Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa.

14 dage senere ringede parret og fortalte præsten, at de ikke havde oplevet noget uforklarligt ske, siden han havde renset deres hus. I stedet havde de mærket en ro og fred sænke sig over deres hjem.

Parret er ét ud af cirka halvtreds, som har kontaktet Jørgen Jørgensen for at få svar på tilsyneladende uforklarlige hændelser i deres hjem. Særligt siden tv-programmet Åndernes Magt rullede over skærmen for omkring 10 år siden og satte fokus på ånder og spøgelser, har Jørgen Jørgensen foretaget de såkaldte husrenselser.

I kølvandet på tv-programmet gik han sammen med en række præster om at tilbyde hjælp til folk som et alternativ til clairvoyante og alternative healere.

Vi skal ikke dæmonisere alt det, vi ikke kan forklare, for det er ikke altid, der er ånder på spil, men vi må på den anden side heller ikke lade være med at tale om det, siger Jørgen Jørgensen.

Ofte bliver han kontaktet af personer, som ikke har tilknytning til kirken, men som henvender sig til præsten, fordi det er en bekostelig affære at få hjælp af clairvoyante og healere, forklarer Jørgen Jørgensen. Men der er ikke mange af hans præstekolleger, som vil have med åndeuddrivelse at gøre, siger han:

Vi er som folkekirke nødt til at tage det alvorligt, og jeg tvivler ikke på, at der findes ånder. Det er blevet legitimt at tale om ånder og poltergejster i befolkningen, og når jeg for eksempel taler med mine konfirmander om det, kender de stort set alle eksempler på nogle, der har haft huset besat. Men der er helt klart berøringsangst blandt præster.