Prøv avisen

Præst meldt til politiet for overgreb mod unge

I 2010 blev Byens Kirkes præst Christian Laursen ekskluderet af frikirkenetværket efter anklager om blandt andet manipulerende adfærd, pengemisbrug og ukontrolleret alkoholforbrug. Foto: Lisa MARCELJA/PHOTOPQR/LE DAUPHINE LIBERE

En frikirkepræst i Silkeborg er blevet politianmeldt for grænseoverskridende adfærd over for kirkens unge medlemmer. Sagen er endnu et eksempel på, hvordan de karismatiske miljøer nemt får sekteriske træk, påpeger ekspert

Drenge, der overhældes med tændvæske, og piger, der er blevet tvunget til at optræde nøgne på film. Sådan lyder nogle af anklagerne mod pinsekirken Byens Kirke i Silkeborg, hvis tidligere præst Christian Laursen nu er blevet politianmeldt af en tidligere kirkegænger.

Gymnasielærer på Silkeborg Gymnasium og cand.mag. i religion Christina Egholm har et tæt kendskab til pigen, der har anmeldt præsten, og hun bekræfter, at der har fundet urovækkende aktiviteter sted i kirken.

LÆS OGSÅ: Frikirke-præst meldt til politiet: Børn skulle spise opkast

Det er meget bekymrende. Udadtil har de et meget åbent fællesskab og et fedt ungdomsarbejde, men der foregår nogle lydighedslege, som de unge slet ikke forstår alvoren af. For eksempel blev to unge fyre overhældt med tændvæske i en slags leg, hvor tilhørerne skulle løse nogle opgaver. Og hvis de så ikke løste opgaverne korrekt, fik de at vide, der ville blive tændt ild til dem, fortæller Christina Egholm.

Så galt gik det dog ikke, men eksemplet er blot et af mange grænseoverskridende beretninger, som religionslæreren har fået fortalt af den tidligere kirkegænger. For eksempel skulle to piger smide tøjet og filmes, fordi de havde tabt en såkaldt leg, fortæller hun.

Også hos Frikirkeleder.dk, som er en sammenslutning af frikirkeledere, er der advarende røster. Allerede i 2010 blev Byens Kirkes præst Christian Laursen ekskluderet af netværket efter anklager om blandt andet manipulerende adfærd, pengemisbrug og ukontrolleret alkoholforbrug, fortæller talsmand for Frikirkeleder.dk Tonny Jacobsen.

Da Frikirkeleder.dk blev præsenteret for anklagerne mod Christian Laursen, gik vi ind i sagen og gav ham muligheden for at forsvare sig. Men det ønskede han ikke, og vi følte os derfor nødsaget til at ekskludere ham. Samtidig opfordrede vi de personer, der fremkom med anklagerne, til at gå til myndighederne. Det gjorde de efterfølgende, men politiet mente ikke, der var grundlag for en sag, fortæller Tonny Jacobsen.

Om der er grundlag for det denne gang, kan Midt- og Vestjyllands Politi endnu ikke sige noget om, men Merete Norring, leder af strafferetsafdelingen bekræfter, at de er ved at undersøge sagen.

Leder af Frikirkeleder.dk Tonny Jacobsen, der samtidig er leder af Pinsekirkerne i Danmark oplyser desuden, at pinsekirkerne kraftigt overvejer at eksludere Byens Kirke af fællesskabet.

Sagen er et eksempel på, hvordan de karismatiske miljøer nemt får sekteriske træk, påpeger Tom Thygesen Dau­gaard, sognepræst i Hårslev og tidligere leder af Dialogcentret. Han sammenligner Byens Kirke med Evangelist og Faderhuset.

I de karismatiske kirker har kritik trange kår, for hvis du er kritisk, kan du ikke blive revet med og dele den begejstring og det drive, der er i kirken. Det betyder, at dukker der et magtmenneske op og ønsker kontrol over andre mennesker, så får de den ofte. Man har stor tiltro til den persons lederevne og den nåde, han har fået betroet af Herren. Lederen kan for eksempel begynde at sætte en masse regler op om, hvad man må og ikke må, og der bliver en vis styring af medlemmernes adfærd. Det får dermed en sekterisk tendens, hvor der er en gruppe af mennesker i kirken, der kæmper imod dem udenfor, lyder det fra Tom Thygesen Daugaard.

Også Lars Buch Viftrup, sognepræst i Skanderborg og redaktør af magasinet IKON, ser bekymrende træk i de karismatiske kredse.

Det er nogle fællesskaber med en stærk karakter, der gør det vanskeligt være kritisk over for det, fordi man så stiller sig uden for fællesskabet. Her bør de voksne tage ansvar, og når der er børn i kirken, er det ekstra vigtigt, man tager hensyn til dem, så de ikke udsættes for noget, der går over deres grænser.

Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag, og at han normalt ikke vil betegne pinsekirken som sekterisk.

Carl Erik Laursen fra Byens Kirkes ledelse, som også er far til den anklagede, ønskede i går ikke at kommentere sagen over for Kristeligt Dagblad.