Prøv avisen

Præst tyvstarter med homoseksuelle vielser

Thomas Nedergaard, præst ved Ungdomskirken på Vesterbro i København, gennemførte i weekenden en opførelse af en homoseksuel vielse. Foto: Malte Kristiansen Denmark

I weekenden gav ungdomspræst Thomas Nedergaard sit bud på, hvordan det kommende vielsesritual skal se ud til et lesbisk par under en musikfestival på Vesterbro

Mens det endnu ikke er afklaret, hvornår homoseksuelle vielser i folkekirken bliver en realitet, tyvstartede Ungdomskirken på Vesterbro i weekenden med en fremstilling af en vielse af to lesbiske kvinder.

Initiativet er taget i samarbejde mellem ungdomskirken og den moderne musikfestival Vesterbro festival, der bruger musikken til at markere sig kulturpolitisk under sloganet Musik med menning.

LÆS OGSÅ: Tidsplan for vielsesritual vakler

Ved åbningen af festivalen trådte Thomas Nedergaard frem på scenen og gennemførte sit bud på, hvordan et fremtidigt vielsesritual skal se ud. Han kaldte det en drømmerejse, eftersom begivenheden ikke er juridisk gældende:

Jeg holdt noget, der minder om en vielsestale, som jeg kalder en drømmerejse. Det er et virkelighedstjek af, hvordan homoseksuelle vielser forhåbentlig kommer til at foregå i fremtiden, siger Thomas Nedergaard.

Det kan desværre ikke lade sig gøre at vie dem nu, men det håber vi på i fremtiden. Derfor sagde jeg hele vejen igennem når I nu I fremtiden skal vies. Jeg fulgte det eksisterende ritual, men brugte ægtehustru begge gange om de to kvinder, og sørgede for at alle udsagnsord var i fremtid.

Thomas Nedergaard foreslår, at man i det kommende vielsesritual beholder kønnene som de er, og bruger udtrykket "ægtevielse":

Ægteviet spiller på, at de homoseksuelle er ægtefolk. Deres kærlighed er ligeså ægte som mig og min kones. Derfor drømmer jeg om, at ritualet for homoseksuelle kommer så tæt på det eksisterende som muligt. Der skal ikke være to ritualer. Det vi har forvejen er fantastisk godt. Hvis vi bare laver en lille smule om, er det fuldt dækkende for alle, siger Thomas Nedergaard.

Indholdet af det nye vielsesritual skal forfattes af landets biskopper. Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen mener, at det er sundt, at præsterne kommer med indspark til, hvad der skal står i det endelige ritual:

Det er dejligt, at præsterne tænker med og drømmer med, og giver udtryk for deres boblende glæde over, at vi i folkekirken snart kan vie homoseksuelle. Jeg overværede ikke Thomas Nedergaards drømmerejse-happening i weekenden, men det lyder som en kreativ fabulering over, hvordan en mulig, fremtidig vielse af et homoseksuelt par kunne foregå, siger Peter Skov-Jakobsen

Kirkeminister Manu Sareen (R) har planlagt, at de første vielser af homoseksuelle skal foregå allerede i løbet af juni måned. Først skal folketinget dog godkende lovforslaget endeligt. Det sker når folketinget afholder tredjebehandling henholdsvis den 6. og den 8. juni. Der er endnu ingen dato for, hvornår det kirkelige ritual er klar.

LÆS TEMA: Vielse af homoseksuelle