Præstebolig blev til diakonihus

Diakoniens Hus i Tingbjerg er den lokale kirkes sociale ansigt til boligkvarterets blandede beboerskare

0Birgit Kiel (i midten) er en af de faste brugere af Diakoniens Hus i Tingbjerg ved Køben-havn. Især husets lille genbrugsbutik er populær. –
0Birgit Kiel (i midten) er en af de faste brugere af Diakoniens Hus i Tingbjerg ved Køben-havn. Især husets lille genbrugsbutik er populær. –. Foto: Søren Staal.

Stemningen er varm, hjemlig og hjertelig med knus fra præsten, når beboere i boligkvarteret Tingbjerg ved København besøger Diakoniens Hus.

Hjemlig blandt andet, fordi den tidligere præstegård ved Tingbjerg Kirke nu er omdannet til Diakoniens Hus. Et sted, hvor skæve eksistenser kan få sig et måltid, genbrugstøj sælges for alt mellem gratis og 20 kroner, og der er plads til en snak i det kreative værksted. I huset kan man også få hjælp til at udfylde papirer til kommunen.

Initiativtageren og husets tidligere beboer er sognepræst Ulrich Vogel. Han har siden 1992 været præst i Tingbjerg, som er på regeringens ghettoliste. Men i efteråret 2009 måtte han efter et år med chikane og et raseret hjem flytte fra huset.

LÆS OGSÅ: "Kirker rykker ud af kirkebygningerne"

Men Ulrich Vogel fortsatte som præst ved kirken, der nu har status af diakonikirke. Huset, som ligger lige ved siden af kirken, skulle egentlig have været solgt, men som flere af husets brugere udtrykker det, skete det heldigvis ikke. Siden november 2010 har det været åbent fire dage om ugen med forskellige aktiviteter.

Der kommer både traditionelle kirkegængere og indvandrere med forskellige baggrunde. Det er ofte sådan, at man i en tværkulturel bydel kan have en tendens til at leve parallelle liv. Det kan være o.k., og nogle gange er det bare, fordi man ikke har overskud. Men nogle gange går man glip af at opdage hinandens muligheder og ressourcer. Så det har været held i uheld, at jeg pludselig skulle flytte herfra, siger Ulrich Vogel om de mellem 20 og 40 mennesker, der bruger huset.

Denne dag er det dog fortrinsvis etniske danskere, der har fundet vej til det veldækkede morgenbord i den tidligere præstestue. Gruppen af besøgende, der går under dæknavnet friluftsfolket, og som normalt holder til udenfor på områdets torv, hvor de slukker tørsten, bruger dog ikke stuen. De vil, som navnet antyder, helst indtage maden i haven. I dag er der også hjemmebagt ølkage på bordene, for som en udtrykker det, må det vist være stedet at servere det.

Birgit Kiel har boet i Tingbjerg i godt 14 år, og hun kommer fast i huset og kirken.

Hvis alle kirker gjorde, som Ulrich har gjort, ville der komme mange flere i kirke og til kirkens aktiviteter. Det sociale sammenhold er i hvert fald noget af det, der gør, at jeg ikke flytter, siger hun og fortæller, at det er den gode stemning og de gode snakke i huset, der har gjort, at hun i dag spontant har medbragt hjemmebagte boller.

Hun er også en af dem, der har gavn af genbrugsbutikkens tilbud. Sammen med to af de andre faste gæster og Ulrich Vogel bladrer hun rutineret mellem bøjlerne med tøj i det rum, der engang var præstens soveværelse. Nu er tøjskabet fyldt med både herre- og dametøj, og rummet er udstyret med adskillelige tøjstativer.

LÆS OGSÅ: "Ændret indsamling skal øge danskernes givervilje"

Det er overskuddet fra butikken, der er med til at finansiere husets aktiviteter. Ind imellem kommenterer de tøj, som de selv har leveret til udvalget, og Birgit Kiel ender da også med at få fornyet garderoben og slutter dagen af i en ny bluse med en kop kaffe i haven.

anne.jensen@k.dk

mcghie@k.dk