Prøv avisen

Præster er utilfredse med kirkens sociale indsats

I følge næsten halvdelen af landets præster, bruger kirken for mange penge på kunst og kultur, fremfor socialt arbejde. Foto: Rune Johansen Denmark

Folkekirken bruger for mange penge på kunst og kultur og for få penge på socialt arbejde, mener præsterne. Stop brokken og engager jer, siger menighedsrådsforeningen

Folkekirken svigter sin rolle som den barmhjertige samaritaner til fordel for dyre strygerkoncerter og kostbar kunst på kirkevæggene.

Det mener næsten halvdelen af landets sognepræster ifølge en undersøgelse foretaget af Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: "Glemmer vi det diakonale arbejde, halverer vi kristendommen"

Dermed er folkekirken i færd med at tage livet af sig selv, mener gadepræst og sognepræst ved Odense Domkirke Peder Thyssen.

Problemet er, at diakoni ikke er en del af kirkens selvforståelse, og vi har intet på vores budgetter, der hedder diakonalt arbejde. De store indsatser bliver brugt på finkultur. Diakoni har tidligere givet kirken troværdighed, men den troværdighed har vi mistet, og dermed mister kirken sin eksistensberettigelse, siger han.

Sognepræst og forfatter Gudmund Rask Pedersen er pinligt berørt over, hvad kirken fyrer af på kunst.

Det er grotesk. Særligt hvis man ser et forhutlet barn ved siden af, eller når man ved, at nogen ligger og sulter et andet sted. Mennesker har det elendigt i vort danske velfærdssamfund, og der har kirken såvel som resten af samfundet en stor opgave, siger han.

Domprovst i København Anders Gadegaard mener også, at fordelingen af kirkens penge er forkert:

Vi bruger kun de penge til det kirkelige liv og det diakonale arbejde, der er tilovers efter vedligeholdelsen af bygninger og kirkegårde. Der er brug for større fokus på de kirkelige udadvendte aktiviteter, herunder diakoni.

Undersøgelsen viser, at præsterne er ved at få øjnene op for, at kirkens arbejde handler om mere end gudstjeneste, koncerter og pleje af kirkegårde. Det mener tidligere sognepræst og chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Jeg håber, at menighedsrådene vil få øjnene op for det samme, siger hun.

Forstander for Diakonhøjskolen Jens Maibom Pedersen påpeger, at folkekirkens udviklingsmidler på godt en million kroner om året i flere år er gået til musik.

Det ville være herligt befriende, at de penge blev brugt til omsorgsarbejde. Det er en af folkekirkens hoved-opgaver, og derfor burde kirken understøtte det.

Kritikken afvises af formand for Landsforeningen af MenighedsrådInge Lise Pedersen, som mener, at sognene har mere fokus på diakoni end for få år siden:

Det er mærkværdigt, at præster brokker sig, når de selv er med i menighedsrådene. De skal engagere sig mere positivt i arbejdet og huske på, at de selv har indflydelse på, hvordan pengene bliver brugt.

johansen@k.dk