Præster føler sig presset ud i Ny Løn

Trods modvilje mod forkætret lønsystem, erkender præsternes fagforening, at der ikke er nogen vej uden om en lønreform

På mandag skal hovedbestyrelsen i præsternes fagfore-ning, Den danske Præsteforening, forsøge at sluge en stor kamel, når de skal tage stilling til de netop overståede overenskomstforhandlinger. Kirkeministeriet har ved forhandlingerne afvist at give forbedringer inden for det gamle lønsystem, og derfor føler præsterne sig presset ud i at forhandle om indførelse af Ny Løn.

– Vi er meget forbeholdne over for hele tænkningen omkring Ny Løn, for vi mener ikke, at for eksempel resultatløn eller præstationsløn kan anvendes på præsteområdet, siger Den danske Præsteforenings formand, Helle Christiansen.

Men i tråd med Finansministeriets politik har Kirkeministeriet ønsket at få sat skub i præsternes overgang til Ny Løn. Derfor indgår det i overenskomsten, at der skal være forhandlinger om det, og der er afsat 1,5 millioner kroner til præstelønninger inden for Ny Løn.

– Vi vil godt være med til at drøfte spørgsmålet for at se, om vi kan finde en eller anden form, som kan passe til præsternes arbejde. Men det skal være en lønreform uden de skavanker, som Ny Løn har, siger Helle Christiansen.

Præsteforeningens medlemmer afviste for nogle år siden blankt at gå med til at indføre Ny Løn, og Helle Christiansen lover da også, at det først vil kunne ske, efter at sagen har været forelagt fagforeningens kompetente organer.

– Jeg tror nu nok, at Kirkeministeriet er klar over, at man for eksempel ikke kan beregne ud fra, hvor mange kirkegængere den enkelte præst har, eller hvad man nu kunne forestille sig af mærkelige ting. Vi vil lægge vægt på en lønform, der passer til præsteembedet.

I Kirkeministeriet siger af-delingschef Steffen Brunés, at ministeriet endnu ikke har lagt sig fast på nogen bestemt måde at indføre Ny Løn for præster på. Men han deler Præsteforeningens optimisme med hensyn til at finde fælles fodslag.

– Jeg tror ikke, at vi står så langt fra hinanden på dette punkt, for i ministeriet kan vi fuldt ud se, hvilke problemer der er på en virksomhed som denne med at bruge den del af Ny Løn, der handler om for eksempel resultater og præstationer. Men vi kan jo prøve at se, om der er nogle erfaringer fra brugen af Ny Løn, som kan anvendes her, siger Steffen Brunés.

Under forhandlingerne om ny overenskomst ønskede Præsteforeningen ikke overraskende lønstigninger til sine medlemmer. Det skete blandt andet i form af krav om, at forskellige medlemsgrupper blev "løftet en tak opad" i statens lønsystem med lønrammer. Men det blev afvist.

– Det er vi ikke tilfredse med. Vi kommer med de samme krav gang på gang og får hele tiden de samme afvisninger. Lønsystemet er simpelthen "sandet til" og ødelagt af Kirkeministeriets notoriske afvisning af at give forbedringer både på begyndelseslønnen og videre frem, siger Helle Christiansen.

Sidste år skabte det økonomiske problemer i Kirkeministeriet, at en del præster valgte at få udbetalt den såkaldt sjette ferieuge i stedet for at holde ferie. Det var en af årsagerne til, at Kirkeministeriet fratog præsterne retten til at holde studieorlov og midlertidigt bremsede for præsters oprykning i den såkaldte lønramme 34.

Men den situation opstår ikke efter udgangen af 2007. Til den tid vil præster nemlig ikke have mulighed for at få udbetalt penge i stedet for at holde ferie.

– Præster har gang på gang gjort opmærksom på, at de har svært ved at få afviklet deres ferie, fordi der ikke stilles vikar til rådighed. Det bliver interessant at se, hvordan det for eksempel skal gå med konfirmationerne, hvis alle præster pludselig skal afvikle deres ferie op til den 1. maj, siger Helle Christiansen.

Den situation opstår måske heller ikke, for oveni, at præsterne mister muligheden for at få udbetalt penge i stedet for at holde ferie, betyder den nye overenskomst, at provster med en måneds varsel kan kræve, at deres præster holder ferien i bestemte uger.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

PRÆSTERS LØN

Begyndelseslønnen for præster i folkekirken er omkring 23.000 kroner om måneden.

Lønnen stiger langsomt til den officielle slutløn på 32.000 kroner om måneden efter knapt 20 års ansættelse.

Omkring 60-års-alderen bliver langt de fleste præster dog rykket op i den såkaldte lønramme 34, som betyder en månedsløn på næsten 35.000 kroner.