Præster må ikke købe kjoler på udsalg

Skrædderfirma brænder inde med præstekjoler for knap en halv million kroner, fordi Kirkeministeriet har opsagt samarbejde med firmaet

Trods folkekirkens ambitioner om besparelser er præsterne nødt til at betale 20.000 kroner for en præstekjole.
Trods folkekirkens ambitioner om besparelser er præsterne nødt til at betale 20.000 kroner for en præstekjole. Foto: Kristeligt Dagblad.

Selvom folkekirken for alvor skal til at spare, må præster ikke spare penge på købet af præstekjoler.

Hos skrædderfirmaet Olino kan præster købe kjoler med 40 procents rabat. Men fordi Kirkeministeriet sidste år opsagde samarbejdet med Olino, må præster ikke længere handle hos firmaet for folkekirkens penge.

Folkekirkens præster er i stedet tvunget til at betale den fulde pris på cirka 20.000 kroner pr. kjole, næsten svarende til prisen for en minkpels. Den bekostelige kjole blev tidligere leveret af både Olino og firmaet Atelier 2000. Nu har Atelier 2000 monopol på salget.

Hos Olino er direktør Lars Kølbæk indforstået med, at samarbejdet er opsagt. Men det kommer bag på ham, at han ikke må sælge sit restlager af kjoler til kirkens præster. Det var aftalen med Kirkeministeriet, lyder hans forklaring.

Det forstår jeg ikke. Det er en temmelig mærkelig måde at afslutte samarbejdet på. Vi har jo haft det lager for at kunne levere den service til præsterne, som er beskrevet i den gamle aftale, siger han.

Ifølge Lars Kølbæk ligger Olino inde med omkring 25 kjoler til en samlet værdi af cirka 450.000 kroner. Firmaet har leveret præstekjoler til folkekirken i 20 år.

LÆS OGSÅ: Biskopper får mere indflydelse på præstekjolers pris

Kjolerne har så stor værdi, at vi bliver nødt til at få noget ud af dem. Det er prøver, som er halvt færdige eller næsten færdige, og som præster kan prøve, inden de får syet en kjole. Men de er så gode som nye. Det er både i vores og folkekirkens interesse, at vi får brugt det lager. Stifterne kan jo spare penge, siger han.

Kirkeministeriet fravalgte sidste år Olino, da der blev indgået en ny kontrakt om levering af præstekjoler efter afholdelse af et EU-udbud. Opgaven sendes i udbud efter 2-4 år, og sidste år var det altså kun ét firma, Atelier 2000, der ifølge Kirkeministeriet levede op til kravene ved udbud.

I folkekirken rystes der på hovedet over, at regler skal hindre præster i at købe kjoler på tilbud.

Det er da helt skørt, siger sognepræst ved Christians-kirken i Aarhus Carsten Haugaard Nielsen:

Når vi kan spare nogle penge ved at købe præstekjoler billigt, hvorfor så ikke gøre det? Så må man gå i forhandling med det firma, så alle parter får noget ud af det. Som kirke skal vi være omkostningsbevidste, det skylder vi os selv og vores medlemmer.

Biskop i Ribe Stift Elisabeth Dons Christensen har før udtrykt sin utilfredshed med, at prisen for præstekjoler er for høj:

Det er da virkelig ærgerligt, at de kjoler ikke kan sælges til folkekirken, men den danske folkekirke er jo altså en del af god offentlig forvaltning, og når der er en kontrakt, agerer vi efter den.

Olino har nu spurgt Atelier 2000, om firmaet vil opkøbe lageret af præstekjoler.

Men det har vi takket nej til, siger direktør i Atelier 2000 Heidi Moisen.

Vi opererer ikke med prøvekjoler. Alle vores kjoler er specialsyet til den enkelte præst, så vi har ikke færdige kjoler hængende.

Kirkeministeriet afviser, at der blev indgået aftale om, at Olino kunne sælge deres lager af præstekjoler efter samarbejdets ophør. Olino blev informeret om, at salget af kjoler til folkekirken kunne stå på, så længe firmaet havde en gyldig rammeaftale med Kirkeministeriet det vil sige frem til den 1. august 2012. Det fortæller chefkonsulent i Kirkeministeriet Rasmus Paaske Larsen.

Kronprins Frederik fortæller om fødslen
Kronprins Frederik fortæller om fødslen Foto: JENS NØRGAARD LARSEN