Præster: Sommerluk kirker og spar penge

MED AFSTEMNING: I mange sogne landet over er det almindelig praksis at ferielukke kirker. Her er mange penge at spare i vikarløn, og fordelene overgår langt ulemperne, lyder det

Ribe domkirke
Ribe domkirke. Foto: Karsten Schnack.

Sognepræst Lars Nymark fra Hvilsager og Lime pastorater på Djursland plejer at holde gudstjeneste i begge sine kirker hver søndag men i sommerferieugerne i juli er kirkerne lukket og slukket.

Han og hans kolleger i landpastoraterne i Syddjurs skiftes til at holde ferielukket.

Vi henviser så i de uger til gudstjenesten i nabokirkerne, der kun ligger få kilometer væk, fortæller han.

Kirkerne åbnes dog for dåbsgudstjeneste, hvis nogen skulle ønske det. Der ligger ingen firmatænkning bag ordningen, understreger Lars Nymark:

Men når der er nogle bestemte uger om året, hvor der tydeligvis ikke er et gudstjenestebehov i pastoratet, giver det selvfølgelig ikke mening at kalendersætte gudstjenester.

Der er ingen samlet opgørelse over kirker, der holder sommerlukket. Men i Århus Stift er det for eksempel almindelig praksis at tage kirker ud af brug om sommeren, fortæller biskop Kjeld Holm.

Det samme er tilfældet i Seem Sogn, hvor Torben Bramming er præst.

Vi lukker faktisk kirken i Seem hele juli og sparer vikarlønninger og så videre. Folk fra Seem kører så til domkirken i Ribe i den periode.

Langt fra alle gør dog brug af ordningen, vurderer teologilektor Hans Raun Iversen fra Københavns Universitet:

Jeg tror, at de er få. Man er måske kommet i gang med sommerlukninger nogle steder langt nok ude på landet, men mig bekendt ikke i byerne, hvor der mange steder kunne være grund til det.

Og der er mange penge at spare, mener sognepræst i Simon Peters Kirke i København Tove Fergo. Noget i retning af 80.000-100.000 kroner i vikarløn om måneden pr. kirke, vurderer hun.

Vi kunne spare en måneds vikarløn til hele personalet, hvis vi aftalte med nabokirken, at vi holdt sommerlukket for eksempel i juli, og vi så henviste til den. Nabokirken kunne så holde sommerlukket i august og henvise til os. Hvilke ulemper vil det påføre menigheden? Kirkegængerne hos os måtte fire søndage gå 400 meter længere for at deltage i gudstjenesten, siger hun og tilføjer, at hun har nævnt et ferielukningsforslag for sit menighedsråd, men at der ikke er vilje til at gøre noget:

Men hvis en sådan ferielukningsordning blev gennemført i alle sogne kunne der virkelig spares mange millioner.

Provst Søren Peter Hansen fra Syddjurs Provsti kalder forslaget fornuftigt.

Og lad det være sagt med det samme fordelene overgår langt ulemperne. Præsterne afløser i det enkelte provsti hinanden gensidigt ved ferie, fridage, sygdom og kurser. Det bør være sådan efter aftale og forhandling, at alle øvrige medarbejdere inden for et provsti tilsvarende afløser hinanden gensidigt. I en ferieperiode er det samlede aktivitetsniveau også lavere, og derfor er det alt andet lige jo ikke en én til én afløsning, der er tale om, siger han.

Men det er ikke uden problemer at lukke kirker, siger Leo Kamstrup-Olesen, provst i Amagerbro Provsti, hvor Tove Fergo er præst. Han påpeger dog, at to kirker i provstiet faktisk skiftes til at holde højmesse for at spare penge til en organistvikar.

Men man skal huske på, at det skal planlægges i god tid. Folk, der skal have deres barn døbt, skal ikke pludselig finde ud af, at dåben bliver i nabokirken. Det skal varsles i meget god tid.

Ansættelsesforhold kan desuden være en stopklods for sommerlukning, fordi personale, der er ansat på den gamle tjenestemandsordning, ikke kan pålægges at gøre tjeneste i nabokirken.

Og dem er der en del af. Men de nyansatte får penge for geografisk fleksibilitet, så de bedre kan arbejde i nabokirken.

Domprovst i Helsingør Stift Steffen Ravn Jørgensen er slet ikke glad for tanken om sommerlukning.

Jeg mener, at der bør være gudstjeneste i hver sognekirke hver søndag. Selvom der er få hjemme, skal de have muligheden for at komme til gudstjeneste. Menigheden skal kommes i møde. Om end en del af menigheden er bortrejst, lukker man ikke kirken. Måske er man så nødt til at lægge gudstjeneste i den ene kirke klokken 8.30 og i den anden klokken 10. Derved kan en præst og færre personaler nå begge dele.